Povl Bang-Jensen

2017.10.26. 18:35

Emlékkő a diplomatának Enyingen

Enying – Az 1956-os forradalom eseményeire hétfőn a művelődési házban, kedden a kopjafánál és az emlékkőnél emlékeztek a mezőföldi városban.

V. Varga József

Emlékkő Povl Bang-Jensen tiszteletére Enyingen

Fotó: V. Varga József

Köszöntőt mondott Varga Gábor országgyűlési képviselő… Nagy András könyve: A Bang-Jensen ügy – ’56 nyugati ellENSZélben…

Povl Bang-Jensen dán ENSZ-diplomata feladata volt az 1956-os magyarországi emigránsok kihallgatása, de a tanúvallomásokat nem adta át feletteseinek – elevenítette fel lapunknak a históriát Viplak Tibor polgármester. A diplomata 1959-ben rejtélyes körülmények között az életét vesztette.

Öt esztendeje, a világon elsőként Enyingen, a Szabadság parkban avattak köztéri emlékművet tiszteletére. Az emlékkövet Lédig Gyula református presbiter, a kerámia emléktáblát Kató Balázs keramikus, a Cserepes csűr létrehozója adományozta a városnak.

A kerámiatábla felirata a következő:

„Az igazság szabadokká tesz titeket.” (János 8,32)

Povl Bang-Jensen dán ENSZ-diplomata, az 1956-os forradalom és a „magyar ügy” mártírja emlékére

Állíttatták az enyingi római katolikus, református és evangélikus hívek 2012. október 23-án

Povl Bang-Jensen ENSZ-diplomataként több mint száz emigráns forradalmárt hallgatott ki. Tanúvallomásaikat a felülről jövő nyomás ellenére sem adta át feletteseinek, mert meggyőződése volt, hogy a dokumentumok a KGB-hez kerülnének. Válaszul megalázó körülmények között eltávolították az ENSZ-ből, s 1959-ben tisztázatlan körülmények között meghalt.

Emlékkő Povl Bang-Jensen tiszteletére Enyingen
Fotós: V. Varga József

A határozott meggyőződés és a határozott eszmék embere volt, akkor is, amikor „szélmalomharcot” kellett vívnia. Úgy döntött, kiáll meggyőződése mellett. Hős mártírként tiszteljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában