oktatás és munkaerő

2017.10.31. 10:30

Egész osztály gyakorlati képzése zajlik a Densonál

Két szinten összesen 4000 négyzetméter alapterületű az az új szolgáltató épület, amelyet hétfőn avattak a Densonál.

B. Kiss László

Januárban kezdték annak a több funkciót ellátó, különálló épületnek az építését a fehérvári Densonál, melyet hétfőn adtak át ünnepélyes külsőségek között. A cég magyarországi leányvállalatát 1997-ben alapították. Az autóipari beszállítással foglalkozó fehérvári üzemben jelenleg mintegy 5600-an dolgoznak. Az épület emeletén oktatási centrumot alakítottak ki, a földszinten pedig tárgyalók, orvosi rendelők és az önkiszolgáló étterem található – mondta el az ünnepségen Yukihiro Kato, a Denso Gyártó Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Motorok, amelyekbe a Denso által gyártott alkatrészeket építettek be. Yukihiro Kato (bal szélen) a nagykövettel és a polgármesterrel. Háttérben a Denso európai elnöke Fotó: Pesti Tamás

A Denso 35 európai gyárában összesen 16 ezer főt foglalkoztat. Ezek közül az 5600 dolgozójával a fehérvári a legnagyobb. Az autóipar paradigmaváltás előtt áll, az új oktatási központ remélhetőleg jól fogja szolgálni az új technológiák elsajátítását – fogalmazott beszédében Sadahiro Usui, a Denso európai elnöke. Az avatáson jelen volt Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete is, aki ünnepi beszédében szólt arról is, hogy a Denso a társadalmi felelősségvállalás keretében például táblagépeket adományozott egy iskolának, majd arra biztatta az oktatási intézményeket, hogy aknázzák minél inkább ki azt a lehetőséget, amelyet a Denso oktatási központja jelent.

– Példásnak nevezhető az az együttműködés, amely az elmúlt húsz évben a Denso és Fehérvár önkormányzata között kialakult – húzta alá Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere, aki beszédében hangsúlyozta: a munkaerőhiány nem orvosolható az oktatás fejlesztése nélkül. Annak a fiatalnak, aki a legkorszerűbb technológiákkal szeretne megismerkedni, nem kell elmennie Fehérvárról. Ez a Denso és a város közös üzenete – fogalmazott a polgármester.

A szolgáltató épület, amely a Communication Center nevet kapta, kiemelt jelentőségű azért is, mert a korábbiaknál nagyobb területű Tréning Centerrel, azaz oktatási központtal a duális szakképzés új fejezete is elkezdődik a vállalatnál. A Densonál 2013 óta zajlik duális szakképzés több szakmában is. 2017 őszéig összesen 90 diák tanult vagy tanul a vállalatnál.

Az új oktatóközponttal az is lehetővé vált, hogy egy 19 fős densos osztály indulhasson elektrotechnikai technikus szakmában az idei tanévben. Az ebben az osztályban tanuló diákok gyakorlati képzése teljes mértékben a cégnél zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában