Mór

2017.10.06. 10:00

A bornapok az újjászületett magyar borászatról is tanúskodik

A várost mindig érdemes fölkeresni. A bornapok alkalmával azonban különösen. Nem is lesz hiány a hétvégén látogatókban.

B. Kiss László, Majer Tamás

A képen Bozóky Mónika és Eckhard Günther látható Törő Gábor országgyűlési képviselő (bal szélen), valamint Fenyves Péter (jobb szélen) társaságában

Fotó: Hrubos Zsolt

Kiállítások, néptáncfesztivál, sportesemények és a Kapucinus téren rendezett díjtalan könnyűzenei koncertek színesítik a vasárnapig zajló Móri Bornapokat, melynek csütörtökön tartották a hivatalos megnyitóját. A bornapok persze gasztronómiai élményeket is kínál szép számmal. A helybeli gazdák, illetve pincészetek borait egész sor pavilonban – borutcában – lehet megízlelni. Mór zászlósbora az ezerjó. E fajtából – hozzáértők állítják – itt készül a legjobb nedű, amely – ezt már magam is tanúsíthatom – más kiváló borok bármelyikével fölveszi a versenyt, köszönhetően a Móri borvidék gazdái hozzáértésének, törődésének. Ám akár ezerjót, akár traminit, akár olaszrizlinget, akár királyleánykát választanak, aligha csalódnak.

S a sor sokáig folytatható volna.

A bornapok alkalmával adták át csütörtökön az önkormányzat elismeréseit is, a díszpolgári címet és a város ezerjó bora kitüntető titulust. Az esti megnyitón pedig illusztris vendég köszöntötte a jelenlevőket Kövér László, az Országgyűlés elnökének személyében, aki lapunk számára is nyilatkozott. Az esti zenei csemegét a Budapest Bár koncertje jelentette.

A hagyományokhoz híven a Móri Bornapok hivatalos megnyitójának napján, azaz csütörtökön – ünnepi képviselőtestületi ülés keretében – adták át az önkormányzat kitüntető címeit. Az idén kettőt. A díszpolgári cím odaítéléséről szóló oklevelet Eckhard Günther, a németországi testvérváros, Freudenberg volt polgármestere vehette át, az Év móri ezerjó bora elismerő címet pedig – a Bozóky Családi Pincészet nevében – Bozóky Mónika. Eckhard Günther 1999 októberétől 2015 októberéig volt polgármester, s ezen idő alatt igen sokat tett a testvérvárosi kapcsolat elmélyítése érdekében. A két település barátságát olyannyira szívügyének tekinti, hogy – polgármesterségét követően – új tisztséget vállalva ő lett a kinti, Freudenberg-Mór testvérvárosi egyesület elnöke.

A képen Bozóky Mónika és Eckhard Günther látható Törő Gábor országgyűlési képviselő (bal szélen), valamint Fenyves Péter (jobb szélen) társaságában
Fotós: Hrubos Zsolt

Az Év móri ezerjó bora címet az a nedű érdemli ki, amely a Szent György-napi borversenyen a legmagasabb pontszámot éri el.

Az elismerések átadását követően Fenyves Péter polgármester virágcsokrot adott át a Nyárárszeredáról érkezett Majláth Gabriellának, aki nélkül talán soha nem létesült volna testvérvárosi kapcsolat az erdélyi település és Mór között.

A délutáni megnyitón Fenyves Péter arról beszélt, hogy Mór városa számára a bornapok megnyitójának napja mindig nagyon nagy ünnep. – Az itt megjelent nagyérdemű közönség jelenlétével tiszteli meg a szőlészeket és a borászokat, s Mór város dolgos polgárait – emelte ki a városvezető, aki szerint Mór további fejlődésének záloga a közösségük összetartása.

Törő Gábor országgyűlési képviselő a Móri borvidék szorgalmas embereinek munkáját méltatta beszédében.

Végül Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Ő az idei Móri Bornapok – amely ezúttal népzenei és néptáncfesztivál is – fővédnöke.

- A bor, feltéve, ha jó, a népzene és a néptánc, feltéve, ha szívből jön, már önmagában is sikeressé tehetnek egy rendezvényt, de a Móri Bornapok sikerét nem csak ezek szavatolják – mondta a házelnök, aki szerint a magyar borászat 1990 utáni újjászületéséről, Mór és vidéke fejlődéséről és megújulásáról is tanúskodik az esemény sikere. A politikus továbbá kiemelte, amíg az Európai Unióban az elmúlt tíz esztendő legalacsonyabb termésmennyiségére lehet számítani, addig hazánkban a termés jó, sőt, a Móri borvidéken szüretelt szőlő mennyisége és minősége az országos átlagnál is jobbnak mutatkozik.

EZERJÓ FOLYIK VASÁRNAP A KÚTBÓL

A vasárnapig tartó Móri bornapok programjai közül kettőre hívnám föl a figyelmet. A bornapoknak néptáncfesztivál az idei kísérőrendezvénye. Ennek keretében rendez nagyszabású, nemzetközi táncházat október 7-én, szombaton, 18 órakor a Wekerle szabadidőközpontban az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület. Vasárnap, azaz október 8-án 10 órakor a Lamberg-kastély, az épület mögött elterülő parkjában, a Teremtés kútjánál köszöntik a móri borbarát hölgyek az újabb kicsiny „ezerjó fiút”. A helybeli legenda szerint ugyanis, azoknak a pároknak, akik Ezerjót isznak, fiúgyermekük fogan. A köszöntés alkalmával a kútból ezerjó folyik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában