Hétköznapi hősök

2017.10.30. 19:27

Az élteti, hogy segíthet másokon – Berkes Krisztián tűzoltó Bátorságért Érdemjelet vett át

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem retten meg egy baleset vagy egy veszélyes tűzhelyzet láttán, épp ellenkezőleg: ezeket a szituációkat nagy kihívásnak tartja.

Szanyi-Nagy Judit

Krisztián ameddig csak lehet, csinálja

Fotó: Katasztrófavédelem

Berkes Krisztián tűzoltó főtörzsőrmester, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője a közelmúltban Bátorságért Érdemjelet vett át Pintér Sándor belügyminisztertől. Az indoklás alapján a kitüntetést egy augusztus 20-ai, móri kárpitosüzemben keletkezett tűznél tanúsított bátorsága miatt kapta: e szerint a tűzoltó az omladozó csarnoképületben felkutatott, és onnan kivitt egy felhevült gázpalackot, megakadályozva ezzel, hogy bárki megsérüljön.

- Pedig nem ez volt a legveszélyesebb helyzet az elmúlt tizennégy évben. Történt olyan is, hogy három-négy méterrel mellettem robbant fel egy gázpalack – idézi fel az egyik múltbéli történést Krisztián, aki nem azonnal vált tűzoltóvá.

- Bár gyermekkorom óta érdekelt ez a hivatás, egészen 2003 októberéig, a felszerelésemig még csak tűzoltóautó közelébe sem jutottam. A mai kisgyermekektől eltérően engem nem ültettek ilyen járműbe, sőt, amikor kiléptem a nagybetűs életbe, kezdetben egy építőipari cégnél dolgoztam. Ennek köszönhetően ismerkedtem meg a tűzoltók mindennapjaival, amikor 2001-ben egy salgótarjáni

tűzoltóság tetőszerkezetét építettük. Akkor határoztam el véglegesen, hogy tűzoltó leszek – mesél a kezdetekről.

Az elhatározást tettek követték: hazatérve megkérdezte, mik a feltételei annak, hogy tűzoltó legyen, majd szépen sorban teljesítette is azokat. 2003. október 1-jén tartalékgépkocsi-vezetőként kezdte, azt követően került mostani pozíciójába: gépjárművezető lett.

- Ez persze nem azt jelenti, hogy a tűzoltóautó-vezetésen kívül nem csinálok mást: ugyanúgy beavatkozom az egyes helyszíneken, mint a kollégák – részletezi a főtörzsőrmester.

Krisztián ameddig csak lehet, csinálja
Fotós: Katasztrófavédelem

Sok családi tragédiát, anyagi kárt vagy éppen erdőtüzet látott már, mégis egyetlen visszatérő (rém)álma van: az, hogy egy riasztás esetén lemarad az autóról. Őt ugyanis – a kihívás mellett – az élteti, hogy segíthet másokon, másoknak. Éppen ezért örül, ha nemcsak autót vezethet, de az adott helyszínen be is tud avatkozni.

- A tűzoltás nem egyfős feladat, hanem igazi csapatmunka – emeli ki Krisztián -, az pedig, hogy ki találja meg a veszélyforrást vagy a bajba jutottat, szerencse kérdése...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában