Fogyasztóvédelmi fórum

2017.10.06. 07:30

Az időseket manapság is könnyű átverni

A termékbemutatókról is szó volt a Gazdaság Házában rendezett hétfői fogyasztóvédelmi fórumon.

B. Kiss László

Markovits Eszter, a fehérvári járási hivatal szakügyintézője egy másik rázós témáról, az online értékesítésről beszélt

Fotó: Fehér Gábor

Bár a termékbemutatók száma megritkult, s azok jelentősen átalakultak, a velük kapcsolatos szabálytalanságok, megtévesztések – olykor visszaélések – nem szűntek meg. Ezt Ulcz Miklós, a székesfehérvári járási hivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézője mondta el azon a hétfői fórumon, melyet a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén, a Gazdaság Házában tartottak. Az előadó felidézte, hogy kezdetben még utazások alkalmával tartották a termékbemutatókat, amelyeken ebédet és ajándékot is adtak a résztvevőknek. A termékbemutatókon kezdetben – más mellett – például edénykészleteket próbáltak rátukmálni a jellemzően idős résztvevőkre, persze irreálisan magas áron.

Markovits Eszter, a fehérvári járási hivatal szakügyintézője egy másik rázós témáról, az online értékesítésről beszélt
Fotós: Fehér Gábor

A termékbemutatók fontos részét képezték az ajándéksorsolások, melyek nyertesei „féláron” vehették meg az árut. A közönség soraiban ott ültek a beépített emberek, akik rákontráztak az előadó által elmondottakra – vázolta a korábban szokásos forgatókönyvet Ulcz Miklós. A termékbemutatók mára jelentősen átalakultak, bár a lényeg nem változott. Manapság az egészségmegőrzés révén próbálnak meg leggyakrabban – horror árú – eszközöket rálőcsölni az emberekre. Azt, hogy a szóban forgó eszköz jószerével nélkülözhetetlen az illető részére, „vizsgálatok” által teszik hihetővé. Újdonság, hogy a termékbemutatót üzletnek kikiáltott helyen tartják, ott ugyanis a fogyasztót nem illeti meg az elállás joga. Megesik, hogy a termékbemutatót orvosi rendelőre emlékeztető helyen rendezik, a vizsgálatokat pedig olyan eszközökkel végzik, amelyek nem minősülnek orvostechnikai műszernek, és persze az eredmény sem valódi diagnózis. Erre az eredményre olykor fél vagy egy órát is várni kell, hogy hitelesebbnek tűnjön a dolog – derült ki a fogyasztóvédelmi szakügyintéző szavaiból.

A termékbemutatók kapcsán tartott előadást a megyei iparkamara égisze alatt működő Fejér Megyei Békéltető Testület egyik tagja, Juhász Balázs ügyvéd is. A testület a magánjogi problémákat próbálja gyorsan, hatékonyan orvosolni, tehermentesítve ezzel a bíróságokat. Termékbemutatókkal kapcsolatos ügy 20-30 került az elmúlt esztendőkben évente a békéltető testület elé. A termékek, melyeket az „életmódtanácsadás” alkalmával próbálnak rásózni a delikvensekre – úgy tapasztalják -, hitványabbak a korábbiaknál, a célközönség viszont nem változott. Az átverésnek továbbra is az idősebb korosztály tagjai vannak kitéve, akiket még manapság is könnyű megtéveszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában