Szüreti felvonulás

2017.10.03. 08:00

Szüreti mulatság, kárpátaljai testvérekkel Alcsútdobozon

A szokásos őszi szüreti felvonulásra és bálra hívták meg a helyiek a kárpátaljai rátiakat. Sebtiben ők is összeállítottak egy kis néptáncos bemutatót, s a helyiekkel és a szőlőkoszorúval végigtáncolták a falut.

Zsohár Melinda

 

A kárpátaljai Rátról érkeztek vendégek a hétvégére, ez immáron a harmadik oda-vissza út a testvértelepülésiekhez. A tavaly megkötött kapcsolat a személyességgel még erősebbé teszi a határon túliakkal az összeköttetést, ez megbizonyosodott. Az alcsútdobozi Helytörténeti kör tagjai és több család szállásolta el a kis küldöttséget, amelyet Illár Lénárt tanár, a ráti KMKSZ (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) alapszervezeti elnök vezetett. Vele tartott felesége, Krajnik Mariann orvos is az 1200 lakosú községből, ahol 800 lélekkel még erős többségben vannak a magyarok.

Fogynak a magyarok az ottani nehéz élet miatt, bár igaz, az ukránok is sokan elvándorolnak, mondta el Illár Lénárt. Fia, Máté a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatója, lánya Ráton él – ők még kitartanak. Az általános iskola igazgatója, Juhász Erika és fia, Dávid is eljöttek Alcsútdobozra, s a megszűnt, de erre az alkalomra összeverbuvált kis tánccsoportnak Rada Karina tanított be szatmári táncokat. Magyaros ruhákat is összeállítottak, a honi szüreti mulatságoknak ez velejárója – ők is beöltöztek hát. A ráti küldöttséget Tóth Erika polgármester fogadta, este szüreti bált tartottak a sportcsarnokban.

A szőlőharang Ács Gyula pónifogatán, a bakon Szöllősi Ferenccel
Fotós: Zsohár Melinda

Falun is ritkaságszámba megy a lótartás, a lófogat, szüreti felvonulás mégsincs nélkülük. Ifjabb Dobronyi László lótenyésztő Bicskéről érkezett szép modern társas kocsijával, ami a régi hintókat formázza. A két nóniusz, Rabló és Ravasz megszokták a lelkes kis gyerekkezek simogatását.

Az alcsúti táncosok a régi községháza előtt ropják
Fotós: Zsohár Melinda

Az alcsúti Ács Gyula kis pónikocsijával a szüretkor szokásos szőlőkoszorút szállította a táncosok kíséretében. Az országúton helyenként megálltak a szüreti táncra a fiatalok, az alcsútdoboziaknál kicsik és fiatalok is járták külön-külön. Az autósok várni kényszerültek, de ezen a múltidéző, ráérős vasárnapon senki nem orrolt miatta.

 

Ezek is érdekelhetik