Fejér megye

2017.09.30. 09:30

Minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése

A tavaszi és az őszi időszak kiemelt szerepet tölt be a mezőgazdasági munkák tekintetében. Mindez azt jelenti, hogy a különféle munkagépek – traktorok, kombájnok – az esős időszakban gyakorta felhordják a sarat az útra, de ettől függetlenül természetesen az is előfordulhat, hogy elszórják terményeiket.

Szanyi-Nagy Judit

é

- A burkolatra került sár a forgalom miatt letapad, csapadék esetén pedig csúszós felületet ad. Ezt a járművezetők akkor érzékelik, amikor irányt váltanak vagy fékezni próbálnak, és a jármű megcsúszik. Az útburkolat szennyezése ezáltal közvetlen balesetveszélyt jelenthet, így a mezőgazdasági munkák időszakaiban a járművezetők részéről nagyobb figyelem szükséges! – figyelmeztet Kósa Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott kommunikációs osztályvezetője.

A kérdés már csak az, kinek a felelőssége eltakarítani az úton maradt szennyeződést – legyen az sár, kiszórt termény vagy trágya.

- A vonatkozó jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A szabályozás nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya vagy úti szemét között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban elvárható, hogy a közútra való felhajtást megelőzően a traktor vagy a kombájn kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetője eltávolítsa a felragadt sarat – mondja Kósa Veronika.

A dégi Illés Gyula ebben az időszakban munkagépeivel kukoricát takarít be és búzát vet. A sáros gépek után pedig megtisztítja az utat, amennyire csak lehet
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Válaszából az is kiderül: azokban a mezőgazdasági útcsatlakozásokban, ahol rendszeres a be- és kihajtás, szükséges lapáttal felszerelt munkásokat foglalkoztatni, akik a burkolatra került sarat azonnal letakarítják. Sőt, ezekben az esetekben szükséges a közút kezelőjét is értesíteni, hogy a sárfelhordással érintett helyen a veszélyt ideiglenesen vagy akár végleges módon táblázással – például a csúszós úttestet jelző figyelmeztetéssel – jelezni tudják az arra közlekedőknek.

- Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni

- magyarázza a Közút szakembere. Ahogy fogalmaz: a megelőzésben a karbantartott köves sárrázók – melyek a mezőgazdasági táblák útcsatlakozásában épültek -, illetve a burkolt csatlakozások segítenek.

Bár ilyen extrém eset ritkán fordul elő, a takarítás az útra hajtás előtt itt is előírás
Fotós: shutterstock

Mindenesetre, ha fennáll a probléma, a közútkezelő arra kéri a közúton közlekedőket, hogy Fejér megyében a 06-22/819-400-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon jelezzék, ha sárfelhordást tapasztalnak. – Ezt követően intézkedünk a balesetveszély jelzéséről, elhárításáról, illetve az útinform osztályunkon keresztül a közlekedők tájékoztatásáról. Súlyos szennyezés esetén rendőrségi feljelentést teszünk – válaszolták megkeresésünkre.

A közúton és a forgalom számára megnyitott útszakaszon való közlekedés szabályait, illetve a közlekedés során elvárt magatartás alapelveit a közúti közlekedésről szóló 1988. évi törvény szabályozza. Mindezek alapján elmondható: minden, az úton közlekedő embernek egyéni felelőssége, hogy az általa okozott szennyeződést megelőzze vagy – lehetősége szerint – eltüntesse. Amennyiben az eltakarítás nem lehetséges, úgy a többi közlekedőnek jelezni kell a veszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában