Diáktalálkozó

2017.09.13. 17:10

Végre bejuthattak a Ciszterci iskola rejtélyes pincéjébe a volt diákok

Hosszú évtizedekig rejtély övezte, hova vezet, s mit rejt az a bizonyos szűk alagsori ajtó a Ciszterci gimiben. Kik és mit rejtegettek ott?

Majer Tamás

Az iskola hétvégi diáktalálkozóján végre átléphettek ezen az ajtón azok a bátrak, akik diákkorukban még csak a fantáziájukra hagyatkozva, borzongató rémmesékben ecsetelhették egymásnak, miféle zord furcsaságok állhatnak lesben a tiltott pincében.

– Mindig egy homályos pontja volt ez az iskolának. Ide soha senki nem jutott le – mondta Orosz Ágoston, igazgató. – Az előző rendszerben nem is lehetett ide lejönni, hiszen ez egy tartalék kórházi részleg volt – folytatta.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kíváncsiság azért le-lecsalt a légópincébe diákokat, úgyhogy idővel indokolttá vált pár felelőst kinevezni. Az elmúlt évek levegősebb atmoszférájában tehát már voltak gondnokai a műszaki zár alatt sínylődő „bunkernak”, ahova a diáknapok alatt benézhettek a diákok.

Ágytálak, kacsák s elfeledett jelentések is vannak odalent
Fotós: Pesti Tamás

– 1939-ben lett ez itt elkészítve, a háborúra – tárta volna szélesre karjait Orosz Ágoston, amikor beléptünk a tiltott ajtón, de a helyiség szűk falai határt szabtak a széles gesztusoknak. Képzeljük el, hogy itt talán – a második világháború ideje alatt – még műtétek is folytak!

Odabent a sterilező eszközök, hordágyak, mentőládák, között két diákforma fiatalembert vettünk szemügyre. Nyugalom, mindketten jócskán éltek, kezükben nem volt vértől áztatott szike, fenyegető injekciós tű. Tóth-Holló Márton és Takáts Károly a becsületes nevük. Tavaly érettségiztek a Ciszterciben.

Takáts Károly és Tóth-Holló Márton mutatta be a diáktalálkozó résztvevőinek a titkos orvosi szobát
Fotós: Pesti Tamás

– A hetvenes évek közepéig az itt tárolt dobozok tartalmát rendszeresen frissítették – mondta Márton. S mi arra gondolhatunk, nem is csoda ez, javában dúlt még a hidegháború. – Volt itt morfium is, de amikor fel lett tárva az orvosi szoba, azt az egyik tanár eltávolította – árulta még el Márton, aki most kezdi tanulmányait az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán.

Társa, Károly már 2011-től felelőse volt a pincének. Miután egy diák merészen belógott a zárt helyiségbe, Karcsiék jöttek le rendet rakni, leltározni. A fiatalember nem mellesleg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kezdi meg tanulmányait a napokban. Magával ragadta, úgy tűnik, e bizarrul különleges miliő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában