Melanóma

2017.09.11. 13:05

A nyár kellemetlen utóhatása – gyanús anyajegyek

Akár felelőtlenül, akár odafigyelve élvezte a napfürdőt ezen a nyáron valaki, az ősz beköszöntével érdemes ránéznie az anyajegyeire.

S.Töttő Rita

Ma már tudjuk, hogy az egyik leggyakoribb rákfajta a melanóma. A tudósok számára sem kétséges, hogy a melanóma ugrásszerű növekedésének első számú oka az UV sugárzás erősödése, amely pedig az ózonréteg vékonyodásával áll összefüggésben. Ezért nem állják meg a helyüket azok a hárító kifogások, hogy „mi is órákat voltunk a napon gyerekkorunkban, mégsem lett semmi bajunk!” Többszörösen sem: az évtizedekkel korábbi UV sugárzás meg sem közelítette a mai értékeket, ráadásul ma már illik tudni, hogy leginkább azok számolhatnak később, felnőtt korukban bőrrákkal, akiknek gyermekkorában égett le többször a bőre. Védőtakarónk ugyanis emlékezik – elraktározza a korábban megélt traumákat, amelyek összeadódnak, s ha túl gyakoriak voltak (például a leégések, a hosszú ideig való napon tartózkodás), akkor az rák formájában köszönhet vissza.

Bóna Katalin székesfehérvári bőrgyógyász: mindenkinek legalább egyszer egy évben el kellene mennie szakemberhez! Fotó: STR

 

– A melanóma már a laikusok számára is figyelmeztető jelekkel bír: elsősorban feketés-barnás színű elváltozások alakulnak a ki a bőrön – árulja el Bóna Katalin, székesfehérvári bőrgyógyász, hozzátéve, ritkább egyébként az, hogy anyajegyen alakul ki, gyakrabban inkább új elváltozásként jelenik meg a bőrön. Az angol szavakból összeállított ABCDE-szabályt egyébként nem csak a szakember, de otthon a laikus is alkalmazhatja:

A – asszimetria (ha két tengelyt húzunk, amelyen belül túlságosan szabálytalan a képlet, akkor az figyelmeztető jel)

B – határ ( az elváltozás szélei mennyire elmosódottak, szabálytalanok)

C – szín (minél több, erősebb színből tevődik össze, annál nagyobb a baj)

D – átmérő (ha nő, az szintén figyelmeztető jel)

E – mennyire hirtelen alakul ki az elváltozás

Vagyis pontosan milyen változásokra kell odafigyelni? – kérdeztük a szakembert.

– Ha a színe megváltozik, sötétedik. Nő a mérete, vastagsága. A határai megváltoznak, illetve amikor új képlet jelenik meg, illetve ha vérzik, sérülékennyé válik, viszketni kezd, ami addig nem volt jellemző a területre – sorolja Bóna Katalin, akinek tapasztalata az, hogy sokan még ma is felelőtlenül kint vannak sokáig az erős napsütésben. Bár, teszi hozzá, az információ egyre többekhez eljut. – Sokan jönnek vizsgálatra, mégpedig időben, tehát gondolnak rá, hogy baj lehet, sőt, elküldik a családtagjaikat is. Tehát egyre többen felelősséggel gondolkodnak a dologról – mondja.

Ám vannak sajnos, akik már elég későn jutnak el szakorvoshoz, de ez, tudni kell, nem feltétlenül mindig a beteg hibája, szögezi le a doktornő. A melanómának is van ugyanis olyan fajtája, amely agresszíven jelenik meg, s akár fél év leforgása alatt is annyira vastaggá válik, hogy mire orvoshoz jut a beteg, már meglehetősen nehéz helyzetben van.

Minden az időn múlik – nem győzi hangsúlyozni a bőrgyógyász. Ha ugyanis még nem túl vastag a melanóma, amikor kiveszik, akkor van esély a teljes gyógyulásra is.

– Sokan abban a szörnyű tévhitben élnek ma is, hogy nem szabad hozzányúlni a változó s akár beteg anyajegyhez... Azt látták ugyanis, hogy az ismerős vagy családtag, akit megműtöttek és levették az anyajegyét, fél év múlva mégis meghalt. Óriási tévhit azonban az, hogy az elhalálozás oka a műtét! A sajnálatos vég oka valójában mindig az, hogy későn került orvoshoz a beteg és nem sikerült időben eltávolítani az elrákosodott felületet. A beteg sejtek szétszóródtak, bejutottak a nyirokutakba, a véráramba és már nem volt lehetőség a gyógyulásra. Épp ezért nem szabad késlekedni, amint változást észlel valaki, azonnal cselekedjen, menjen szakorvoshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában