Családközpontúság

2017.09.25. 07:00

Szülészeti vívmányok – Nőgyógyászati konferenciát rendeztek Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR Múltról, jelenről és jövőről, valamint szakmai témákról beszélnek a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság kongresszusán.

FMH

Reiber István orvosigazgató (b) és Hagymásy László (j) osztályvezető főorvos is köszöntőt mondott

Fotó: Pesti Tamás

Az orvostársadalom újabb fontos eseményének ad otthont a Hotel Magyar Király. Az idén 25 éves Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság ugyanis itt tartja kétnapos jubileumi kongresszusát.

A pénteki megnyitó előtt Hagymásy László, a Szent György Kórház Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályának vezetője, a társaság főtitkára lapunknak elmondta: a szervezet munkája, programja pozitív változást hozott az egész hazai szülészeti ellátásba, amely a fehérvári kórházban is érzékelhető. Alapvető törekvésük volt ugyanis a családközpontúság bevezetése. Ennek köszönhető például a szülésfelkészítő programok szervezése, vagy az, hogy a hozzátartozó, az édesapa ott lehet a baba születésekor. Emellett a nőgyógyászati betegségek gyógyításának, megelőzésének pszichés támogatása is fontos számukra.

A kongresszuson az elmúlt évek tapasztalatait, a jelen problémáit, a jövő kihívásait vitatják meg. Foglalkoznak például az otthonszülés, a vízben szülés kérdésével, a várandósgondozás változásaival, a protokollok kidolgozásával – tudtuk meg.

A konferencia első napja megnyitóval kezdődött, amelyen Hagymásy László után Cser-Palkovics András polgármester, majd Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelent orvosokat, védőnőket, szülésznőket, egyéb szakembereket. A város és a megye vezetői kifejezték, milyen jó, hogy ebben a mindenkit érintő témában Fehérvár, a kórház rendezheti a konferenciát. Ezután Reiber István, a Szent György Kórház orvosigazgatója is szólt, az ellátásban az emberi szó, a humánus hozzáállás fontosságát kiemelve. A köszöntők sorát Szeverényi Péter, a társaság elnöke zárta, rámutatva: a szülészeti ellátás során is mennyire lényeges a mentális prevenció.

Ezután kerekasztal-beszélgetésre került sor a társaságot létrehozó szakemberekkel, akik annak idején be is vezettek újításokat. Elhangzott: 20-25 éve sok, ma már természetesnek tűnő gyakorlatot nehéz volt megvalósítani. A szekciókban adott terület szakemberei beszéltek olyan témákról, mint például: bábapraxis, önálló szülésznői tevékenység, támpontok az anya-magzat kötődés támogatásához.

A találkozó szombaton folytatódik, s este közgyűléssel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában