Művészet

2017.09.25. 08:30

A Nagy sárga Nap és a napéjegyenlőség – Szoboravató Kápolnásnyéken

KÁPOLNÁSNYÉK A Dabasi Halász-kastély parkjában avatták fel pénteken Kontur András Nagy sárga Nap című alkotását.

Buthy Lilla

Fotó: Nagy Norbert

A Nap folyton változó, játékos fényei mellett, az őszi napéjegyenlőség napján leplezték le Kontur András szobrászművész legújabb, nonfiguratív kőszobrát a Halász-kastély parkjában. A Nagy sárga Nap nem Klebelsberg Kuno, Széchenyi István és Petőfi Sándor szobra mellett kapott helyet, új területet „hódított” magának a kastély területén. Péntek óta a hátsó homlokzatra emeli fényét. Az alkotás – ami a szobrász ajándéka – első a helyén, de nem az utolsó a tervezett nonfiguratív, kortárs szobrok sorában.

Kontur András( a képen jobb oldalt) szobrász alkotását Wehner Tibor művészettörténész méltatta
Fotós: Nagy Norbert

Az alkotást Wehner Tibor művészettörténész ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Maradandóság, állandóság, közösségi jelleg: ezek a fogalmak határozzák meg Wehner Tibor szerint a szobrokat, melyek kisajátítanak maguknak egy adott teret, annak ékévé válnak. Mint mondta, a kőből született napkorong nem emlékmű, vagy egy politikai memento, nem zsánerszobor, hanem gondolati tartalommal felruházott, eleven, jelenkori műalkotás. Egyszerre konkrét és elvont: dekoratív, geometrikus forma, mely kötődik az égitest évezredes szimbolikájához. L. Simon László országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója köszöntőjében a többi között elmondta, a kastély hamarosan egy koncertzongorával és újabb domborművel gazdagodik majd.

Fotós: Nagy Norbert

Bejelentette továbbá, hogy az agárdi csónakkikötőnél található sétányon – Chernel István, Herman Ottó és Solymos Ede mellszobra mellett- Radetzky Jenő, az agárdi madárvárta megalapítójának tiszteletére avatnak szobrot, halálának évfordulóján, november 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában