Eötvös-napok

2017.09.11. 18:21

Erdélyi néptáncosok vendégeskedtek Ercsiben

A marosvécsi tánccsoport vendégszereplésével nemzetközivé vált az Eötvös-napok programsorozata.

Bokros Judit

Az Eötvös József Általános Iskola 5-8. osztályos diákjaiból álló (ám még 9.-esek is csatlakozhatnak), több éve működő Szalintra Néptánccsoportot jelenleg Nemecsek Levente és Mihovics Márta vezeti. Mint előbbitől megtudtuk: a gyerekeknek kezdetben főleg iskolai rendezvényekre tanítottak be koreográfiákat Orth László igazgató felkérésére. A táncosok azonban jó ideje fellépnek nagyobb városi, környékbeli rendezvényeken is.

A csoportok korosztály szerint más-más elnevezést kaptak, így van kis Szalintra, Szalintrácska, Szalintra és Lungone Dromenca. Ezekben összesen vagy száznegyvenen táncolnak, a nagyok jelenleg huszonhatan vannak. A repertoárban magyar néptáncok s a helyi nemzetiségek (rác, cigány) táncai szerepelnek. A fiatalok nagyon befogadóak, szeretnek tanulni, fellépni, a heti két próbára is szívesen járnak. A nyáron a Felvidékre, Szelőcére is eljutottak, ahol rác és magyar táncokat adtak elő. Az évek során az erdélyi Marosvécs iskolájának tánccsoportjával jó kapcsolat alakult ki. Ennek, valamint a támogatóknak köszönhetően látogathattak a határon túli diákok Ercsibe az idén először. S ha már itt voltak, az Eötvös-napok programjában is felléptek, a Szalintrások mellett.

A marosvécsi táncos fiatalok budapesti kirándulást is tettek Fotó: Nemecsek Levente

A csoport 34 fővel érkezett, és négy napot tartózkodtak nálunk. Ez idő alatt ellátogattak például Budapestre, és természetesen Ercsit is bemutatták nekik. A fellépésük szombatra esett, a közönség marosmenti, moldvai és erdélyi táncokat láthatott tőlük. Volt azonban egy meglepetés szám is: a Szalintrásokkal közösen adták elő az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című számára készült koreográfiát. A fiataloknak nagy sikerük volt, és ők is élvezték a szereplést az izgalmak ellenére. Fellépésüknek köszönhetően nemzetközivé vált az Ercsi-napok, mert ők voltak az első határon túlról érkezett szereplők. A gyerekek egyébként az Eötvös iskola tanévnyitóján is megmutatták tánctudásukat. A látogatás fontos közösségépítő erővel bírt, hiszen a gyerekeket és kísérőiket helyi családoknál szállásolták el. A szervezés jól alakult, barátságok is szövődtek.

A jövőben várható, hogy az ercsiek is ellátogatnak Marosvécsre – mesélte Nemecsek Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában