daruval emelték ki

2018.02.22. 11:33

Bolgár bárkából mentettek a tűzoltók Dunaújvárosban

Nem mindennapi mentést végeztek a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók még január elején.

Katasztrófavédelem

Fotó: Ady Géza

Egy tolóhajóhoz csatlakoztatott bárkába esett egy férfi a Duna Fejér megyei szakaszán. A több méter mélyre zuhant sérültet a tűzoltók egy magyar uszály darujával emelték ki a partra. A mentésről a Katasztrófavédelem szakmai folyóirat legfrissebb lapszáma számol be részletesen:

„Bauer Ákos tűzoltó főhadnagy, kárhelyparancsnok elmondta: a bolgár tolóhajó személyzetéhez tartozó férfi Ercsi térségében esett az üres bárkatestbe, és többszörös lábtörést szenvedett. A hajó – körülbelül kétórás út után – a dunaújvárosi rakparton tudott csak kikötni, ahol már várták a tűzoltók, a mentők és a vízi rendészet. A tűzoltók a katasztrófavédelem műszaki mentési szabályzata alapján végezték a beavatkozást.”

„Miután meggyőződtek arról, hogy a jármű elsodródás és elmerülés ellen biztosítva van, a hajóhoz egy kihúzós létrát támasztottak, amelyet kötéllel rögzítettek. A hat méter mély bárkába a gépjárműfecskendőn lévő dugólétra segítségével jutottak le. A sérültet a mentők ellátták, lábát rögzítették. A férfit végül a vízi rendészet közreműködésével, a bolgár tolóhajó mellett horgonyzó magyar uszály darujára rögzített mentőcsónakkal emelték ki a szárazföldre. A biztonságos mentés érdekében egy tűzoltó végig a sérülttel volt a csónakban, amelyet a beavatkozó egység alulról kötelekkel biztosított és tartott, hogy ne tudjon kilengeni. A férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!