A német tüzérek már nem tudták kilőni őket

2024.03.20. 18:35

Lövedékek kerültek elő Pusztaszabolcs közelében

A véletlen ismét megidézte a második világháború Fejér vármegyei harcait, azok közül azokat a véres összecsapásokat, amelyeket a Velencei-tó térségében vívtak a magyar és a német csapatok a támadó szovjet Vörös Hadsereggel szemben.

Tihanyi Tamás

Pusztaszabolcs közelében kerültek elő ezek az éles lövedékek

Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Szerdán összesen tizenhét darab tüzérségi lőszer került elő Pusztaszabolcs mellett. A rendőrségi bejelentés Felsőcikolapusztáról érkezett a tűzszerész alakulat ügyeletére, az értesítés arról szólt, hogy földmunka közben négy darab feltételezett robbanóeszközt találtak egy társasház kertjében – jelentette be az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred. A helyszínre érkező tűzszerész járőr Kocsis Tibor zászlós vezetésével a terület átvizsgálása során négy darab második világháborús, 7,5 centiméteres német páncéltörő lőszerre és tizenhárom darab 7,5 centiméteres német repesz lőszerre bukkant. Az eszközöket későbbi megsemmisítés céljából a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Szovjet harckocsikra lőttek volna ezekkel a lőszerekkel a német tüzérek
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A második világháború idején hónapokig szenvedett Pusztaszabolcs és a környékbeli települések lakossága a frontvonalban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!