Frissen Fejérből

2024.02.12. 14:23

Kigyulladt egy lakás hálószobája a fehérvári Ősz utcában

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói létrán másztak fel az Ősz utcai lakáshoz, azon belül pedig a második emeleti erkélyre, hogy egy vízsugárral eloltsák a tüzet.

Szanyi-Nagy Judit

2024 januárjában Hajdúböszörményben egy négyemeletes társasház első emeleti lakása égett ki teljesen

Fotó: Tóth Imre / Hajdú-Bihari Napló (fotóillusztráció)

A február 10-ei, szombati esetről február 12-én, hétfőn adott tájékoztatást hivatalos oldalán a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; eszerint az ablak alatti íróasztalon lévő számítástechnikai berendezéseknél keletkezett tűz. A lángok a műanyag nyílászárón keresztül átterjedtek az erkélyre, ahol papír kapott lángra. A lánglovagok az erkély mellett a lépcsőházon át, a bejárati ajtót felfeszítve is megközelítették a helyszínt, hogy a füsttel telítődött lakást átszellőztessék. Mint a beszámolóból kiderül, a tűz körülbelül egy nézetmétert érintett, személyi sérülés pedig nem történt, a lakásban senki sem tartózkodott.

"Fejér vármegyében tavaly 268 otthon gyulladt ki. A lakástüzek egyik leggyakoribb oka elektromos problémára vezethető vissza. Az ilyen meghibásodásból adódó tűzesetek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Azokat a berendezéseket, amelyeket nem használunk folyamatosan, húzzuk ki a konnektorból (pl. vízforraló, töltők). Ha tudjuk, hogy régi az elektromos rendszere a lakásunknak, akkor ellenőriztessük villanyszerelővel" – fogalmazták meg a hasznos tanácsokat a katasztrófavédelem szakemberei. Majd kiemelték: hasznos és életmentő lehet, ha otthonunkban füstérzékelővel rendelkezünk, hiszen az eszköz tűz esetén idejekorán, a tűz kezdeti fázisában, hangos sípolással figyelmeztet, akkor, amikor még van idő cselekedni. Például az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon hívni. Mindemellett a kezdeti tüzek oltásához javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!