Börgöndi tragédia

2023.09.10. 15:44

Lezuhant egy sportrepülő a fehérvári repülőnapon - Ketten meghaltak (videóval) (FRISSÍTVE!)

Lezuhant egy repülőgép a székesfehérvári repülőnapon. A tragédia kapcsán később jelentkezünk a részletekkel, most indultak a helyszínre a tűzoltók.

A Trojan típusú gép becsapódásának pillanata

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szerzők: S. Töttő Rita és Tihanyi Tamás / FMH

Bemutatórepülés közben lezuhant a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő. Információink szerint egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt - árulta el a feol.hu megkeresésére Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette: három tűzoltóautó tart a helyszínre, a helyszínen azonban már megkezdte a munkát a Fehérvári Tűzoltó Egyesület. A tűzoltók, amikor megkezdték a mentési munkálatokat három budapesti srác, akik szórakozni jöttek a börgöndi repülőnapra, szaladt oda hozzájuk és kérték a tűzoltókat, hogy adjanak nekik is felszerelést, hogy a mentésben ők is részt tudjanak venni. Mint kiderült, a három budapesti srác hivatásos tűzoltók, akik azonnal szolgálatba helyzeték magukat. Nagy az ijedtség, sokan úgy döntöttek, eljönnek a helyszínről, ahova időközben egy mentőhelikopter is megérkezett. 

Frissítés: 16:25 (Tihanyi Tamás)

A helyszínen lévők csak annyit láttak, hogy a Trojan típusú repülőgép forduló közben megbillent, elveszítette sebességét és lezuhant. Ketten ültek a repülőgépben, esélyük sem maradt a túlélésre, hiszen a gép felrobbant, a benne ülők elégtek. A Trojan egy család autója mellette csapódott be, két gyerek és két felnőtt megsérült, és érthetően sokkot kapott az események hatására. A helyszínre érkezett mentők és rendőrök és honvédség segítségével dolgoznak a helyszínen, biztosítják azt. A nézőktől nyugalmat kértek a rendezők, a légiparádé természetesen nem folytatódott.

Repülőszakmai szempontból nézve esélytelen volt túlélni tragédiát. A repülőgép bemutatót hajtott végre. Az úgynevezett 01-es pálya végében, a hangárok felől nézve Dinnyés irányában történt a lezuhanás, kevéssel a nézők számára fenntartott parkoló előtt. A tragédiával végződött manőver egy alacsony magasságban végrehajtott úgynevezett orsó volt, nagy valószínűséggel a kelleténél kisebb sebességgel hajtotta azt végre a pilóta, és a gép „lecsúszott”. Ha nagyobb a magasság, a pilótának még maradt volna ideje helyesbítenie, így azonban nem volt erre semmi esélye.  

A lezuhant repülőgép egy parkoló autó mellé csapódott be Fotó: police.hu

Az úgynevezett orsózás egy olyan műrepülési figura, amikor a repülőgép a haladási irányában vízszintesen, vagy emelkedő repülésben – ez történt Börgöndön – a hossztengelye körül teljes körű fordulást végez. A körülfordulás sebességét tekintve lassú, vagy gyors lehet: a mai tragédia az előbbi változat volt a szemtanúk és videofelvétel tanúsága szerint.

Azóta kiderült, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád haltak meg a börgöndi repülőnapon. Szombaton még sokan megcsodálták őket és gépüket Szegeden, ma Börgöndön lezuhantak.

Rózsavölgyi Vilmos az Agro-Aero 2000 Kft.-t, azon belül pedig a Rivair Pilot School pilótaképzőt is vezette. Fia, Rózsavölgyi Árpád repülőoktatóként tevékenykedett a családi vállalkozásban. A cég honlapja így mutatta be a vállalkozást:

„Családunkban a tapasztalat fiatalos lendülettel párosul, azzal a vággyal, hogy szembenézzünk a jelen és a jövő kihívásaival, ahogy az joggal elvárható minden sikeres többgenerációs vállalkozástól. Az idősebb generáció több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, míg a fiatalabb generáció friss perspektívával rendelkezik. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a legtöbbet adjuk diákjainknak, és segítsük őket álmaik elérésében és a repülés legmagasabb szintjén.”


 

Frissítés: 17:00 

Bizonyosan hosszú vizsgálat következik, amely akár hónapokig is eltarthat, a műszaki hiba valószínűségét tehát nem lehet ebben a pillanatban kizárni. Azonban azok a szakmabeliek, akikkel a FEOL eddig beszélt, pilótahibára gyanakodnak. Jellemző egyébként ez az eset, elég tipikus az ilyen elrontott manőver. Három mentőhelikopter indult el a székesfehérvári Szent György Kórház felé, a helyszínt pedig továbbra is vizsgálják, kutatják az ott lévő egyenruhások.

Fotó: police.hu

Frissítés 16:05 

Az egyik, bemutatót tartó repülőgép ismeretlen körülmények között lezuhant a börgöndi repülőnapon. A tűzoltók és mentők nagy erőkkel a helyszínen vannak, a pilóta állapotáról egyelőre nincs biztos információnk.

A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők - írja közleményében az ÖKK. 

Fotó: Olvasói
A képen látható gép csapódott a földbe 
Fotó: videóból

 

Felszállás előtti pillanatok, itt még senki nem sejtette, mi fog történni
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A repülőgépről: az eredetileg beépített 7 hengeres, 800 lóerős motor helyett 9 hengeres, 1450 lóerős Curtiss-Wright Cyclone motor és egy 3,2 méter átmérőjű, háromtollú légcsavar emelte magasba az 1951-ben elkészült légijárművet. Ez a típus az egyik legidősebb magyar lajstromban lévő repülőgép, amely a francia légierőnek történő 1959-es értékesítésekor kapott erősebb motort, nagyobb légcsavart. Azt követően az argentin haditengerészet, majd civilben Kanada, USA, Dél-afrikai Köztársaság, Svájc, végül Magyarország vette használatába.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!