Már közműszolgáltató és csomagküldő szolgáltatásokat is érinti

2023.07.20. 13:00

Ismét adathalászokra figyelmeztet a rendőrség

Az adathalászat egy veszélyes és elterjedt csalási forma az interneten, ahol kiberbűnözők hamisított üzenetekkel és weboldalakkal próbálnak megtéveszteni, hogy értékes személyes adatokhoz férjenek.

Hajdú Marianna

Forrás: Pixabay.com

“A jelenség ráadásul immár nemcsak elsősorban a webshopokat és az online apróhirdetési oldalakat érinti: az elmúlt évek során a legnagyobb banki, IT és telekommunikációs szereplők mellett az energiaszolgáltatói/közműszolgáltatói szektorban és a csomagküldő szolgáltatások kapcsán is tapasztalhatók testre szabott adathalász kísérletek” – figyelmeztet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az információs portálján.

Felhívásukban több árulkodó jelekre hívják fel az internethasználók figyelmét, ami a leggyakoribb módszerek közé tartoznak a csalók eszköztárában.

Ilyenek a sürgető üzenetek, amelyeket az adathalászok rendkívül sürgető ügynek álcáznak az üzenetekben, hogy az áldozatuk minél előbb cselekedjen és ne gondolkodjon túl sokat.

A gyanakodni lehet a feladóra is. Ebben az esetben az adathalászok gyakran használnak megbízható webhelyekhez hasonló nevű, de apró eltéréssel rendelkező feladóneveket, hogy megtévesszék az áldozatokat.

Az adathalász üzenetekben gyakran szándékosan hibás nyelvezetet használnak, hogy azok hitelességét csökkentsék és így átcsúsznak a spam-szűrőn. Erre is érdemes odafigyelni, ha már a postaládában landolt a levél.

Az adathalászok gyakran küldenek olyan hamis értesítéseket, amelyek arról szólnak, hogy a címzettnek hamarosan csomagja érkezik. Ezek az üzenetek általában egy linket tartalmaznak, ami kártékony kódot telepít az eszközökre.

A váratlan levelekkel az adathalászok gyakran olyan eseményekre hivatkoznak, amelyek sosem történtek meg, vagy olyan emberektől jönnek, akiktől nem szoktunk hasonló típusú üzeneteket kapni.

Az adathalászok olyan személyes adatokat is kérhetnek, mint a felhasználónév, jelszó, bankkártya adatok, egyéb bizalmas információk, amiket semmilyen esetben se adjunk meg, rendkívül veszélyes.

És végül, a visszautasíthatatlan ajánlatoknak sose dőljünk be. Az adathalászok olyan “túl jó” ajánlatokkal próbálnak csőbe húzni, amelyek nagyon előnyösnek tűnnek számunkra, ezért célszerű gyanakodni.

Ha úgy érzi, hogy adathalász csapdába esett, fontos azonnal intézkedni:

  • Ne ossza meg személyes vagy pénzügyi adatait az üzenetben megadott linkeken vagy válasz üzenetekben.
  • Ha már átadta az adatokat, lépjen azonnal kapcsolatba a bankjával.
  • Tegyen feljelentést a helyi rendőrségen vagy hívja a 112-es segélyhívószámot .

Legyen mindig óvatos és figyelmes az online kommunikáció során, és soha ne dőljön be a gyanús vagy sürgető üzeneteknek!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!