Arcanum

2023.05.08. 11:00

Fejér évfordulós emlékei

Kecskés Zoltán

Legendás Ikarus modell

Biztosan sokan emlékeznek a kettőötvenes Ikarus buszra. A jármű a magyarországi piacon és az egykori Szovjetunió területén is népszerű volt és egészen a 2010-es évekig, több évtizeden át hűen szállította az utasokat. 1983. május 8-ai lapszámunkban pedig részletesen is foglalkoztunk a 250.59-es típusjelzésű járművel, amely igazi luxus cikk volt. 

Mint írtuk, az Ikarus székesfehérvári gyárában, a tervek szerint a negyedik negyedévtől megkezdik a tizenkét méter hosszú, új típusú távolsági luxusautóbuszok gyártását, miután a bemutató példányok sikeresen átestek a szovjetuniói teszteken, ahol a többi között téli időjárási viszonyokat tesztelték. 

Krimikrónika a múltból

Mindig érdeklődve olvasom a régi újságok cikkeit. A  krimikrónikát kimondottan kedvelem, amiből kiderül, hogy vajon mivel próbálkoztak az akkori gazfickók és mivel vétettek a törvény ellen. Ezúttal a 30 évvel ezelőtti lapszámunkat lapozgattam, ahol a lopás volt a nagy„sláger”. 

„Fejér megye rendőri szervei az elmúlt 24 órában 26 nyomozást rendeltek el lopás miatt, 25 esetben ismeretlen tettes ellen. A helyszíni nyomozást igénylő bűncselekmények száma 27 volt a jelentések szerint. Meglepően sok autólopás, illetve feltörés történt a napokban. Székesfehérváron például a Sziget utcából elloptak egy Trabantot, a kár 230 ezer forint. A Budai úton feltörtek egy Daciát, ellopták szerszámkészletét és a pótkereket, a kár 26 ezer forint. A Lövölde utcában egy VW Golfot törtek fel, kiszerelték a magnósrádiót és a hangfalat, az okozott kár 23 ezer forint. Dunaújvárosban egy BMW lámpáit és irányjelzőit szerelték ki, 35 ezer forintos kárt okozva a tulajdonosnak. Bicskén a Táncsics utcai italboltba törtek be, ahonnan ellopták a játékautomatát, a kár 150 ezer forint" – olvasható 1993. május 8-i lapszám hátsó oldalán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!