Prevenció

2023.04.04. 18:17

Közlekedésbiztonsági program nyugdíjasoknak

A prevenció állt a Martonvásáron megrendezett program középpontjában.

police.hu

Forrás: police.hu

A Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai visszatérően szerveznek közlekedésbiztonsági témájú programot nyugdíjasoknak. A rendezvények elsődleges célkitűzése, hogy segítséget nyújtsanak az időseknek közlekedési ismereteik felfrissítésében, továbbá, hogy szabályosan és biztonságosabban tudjanak közlekedni. Gulyás Katalin rendőr alezredes, Pallaginé Rádóczi Gabriella rendőr őrnagy, valamint Pécsi László rendőr főtörzszászlós 2023. április 3-án Martonvásáron, a helyi nyugdíjas egyesület szervezésében tartottak  baleset-és bűnmegelőzési tájékoztatót, melyen a nyugdíjas korosztályt leginkább érintő jogsértésekről és azok megelőzési lehetőségeiről, valamint az igénybe vehető áldozatvédelmi szolgáltatásokról is szót ejtettek.

A mintegy 50 nyugdíjas részvételével megrendezett program során a rendőrségi szakemberek a baleset-megelőzés kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy az idősebb korosztály tagjai élettapasztalatuk és belátóképességük birtokában ugyan már rendelkeznek azon képességgel, amelyek a határaik és korlátaik felállításához szükségesek, ettől függetlenül közlekedésük számos veszélyt rejt magában. Az évek múlásával fizikai állapotunkban  funkcionális romlás következik be: a hallás-látás már nem a régi és a reakcióidő is megnő. Nagy hiba azonban, amikor túlbecsüljük saját képességeinket és azt gondoljuk, hogy a rutinnal ellensúlyozható az a hátrány, amelyet fizikailag esetleg elvesztettünk.

Az egyenruhások felhívták a jelenlévők figyelmét a passzív biztonsági eszközök előírásszerű használatára, valamint arra, hogy az ittas, bódult állapotban történő vezetés milyen kiemelten magas baleseti kockázatot rejt. Az előadás alkalmával a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai az interneten elkövetett jogsértésekről is tájékoztatták az egybegyűlteket, melynek során felhívták figyelmüket a személyes adatok védelmének szükségességére, az online vásárlás veszélyeire, továbbá ismertették az „unokázós” csalások felismerési és megelőzési lehetőségeit is.

A program zárásaként a rendezvény résztvevői kérdéseket tehettek fel a rendőröknek, akik láthatóságot segítő ajándékokkal lepték meg a nyugdíjasokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!