Frissen Fejérből

2023.03.24. 08:00

Téves riasztások vonják el a tűzoltók figyelmét Csókakőn

Szombaton este a szokásosnál is nagyobb volt a tűzoltói jelenlét a csókakői Aranyhegyi Idősek Otthonánál. Az automata tűzjelző berendezés riasztást adott le a székesfehérvári központba, ahonnan azonnal riasztották a szereket, ám ahogy annyiszor, ezúttal is hiába. A téves riasztás szerdán megismétlődött.

FMH

Nemrégiben zajlott a csókakői idősotthon megszokott élete, és közben bejelzett a tűzjelző, ám semmi hangot nem adott, pusztán egy jele volt annak, hogy a riasztás megkezdődött, a lift önállóan alapállásba tette magát, hiszen tűz esetén nem használható. A katasztrófavédelem központjába befutó jelzést vették és mivel akár százak élete múlhat a megfelelően gyors kiérkezésen, ezért azonnal hadba állították a megfelelő szereket. De nem csak a három raj indult meg a vértesi település irányába, hanem Mór és még három település tűzoltói. Emellett riasztást kapott a létra, a vízszállító és természetesen az ezeket irányító Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, a KMSZ is. 

A 81-es főút szirénahanggal, villódzó fényekkel és az ezeket a hatásokat előidéző tűzoltóautókkal telt meg. Aztán végigszáguldottak Csókakő főutcáján, míg végül aztán mehettek vissza csendesen, fények nélkül, mert kiderült, a tűzjelző rendszer megint fals jelzést adott le. A közel tucatnyi szer riasztása pár nappal később, március 22-én megismétlődött, ám ahogy azt megtudtuk, ez már egy mesterségesen generált riasztás volt, ami része a rendszer ellenőrzésének. 

Egy száz feletti dolgozói létszámmal működő cég esetében az ilyen riasztást bizonyára ki lehet számlázni, ám az idősek otthona állami fenntartású, így valószínű, hogy az adóforintokból kell kigazdálkodni a téves vonulások költségeit. 

Megkérdeztük a katasztrófavédelem szóvivőjét, hogy mi az oka a gyakori téves riasztásoknak, illetve, hogy ha van műszaki felelős, miért nem tesz ezek ellen? 

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: -- A beépített tűzjelző berendezések célja, hogy a tűz kifejlődésének korai szakaszában érzékelje és jelezze a tűzre utaló körülményt, továbbá önműködő módon segítse az épület gyors és biztonságos elhagyását, a tűzoltói beavatkozást. A katasztrófavédelemhez beérkező jelzések értékelését követően megtörténik a tűzoltó szerek riasztása, függetlenül attól, hogy a jelzést a tűzjelző berendezés automatikus működése generálta, vagy egyéb módon, jellemzően a Segélyhívó Központon keresztül érkezett telefonhívás történt. A beépített tűzjelző berendezések rendeltetésszerű működésük során hangjelzéssel is figyelmeztetik az épületben tartózkodókat az esetleges tűzesetre. A csókakői idősotthonban a március 18-i téves tűzátjelzés során a beépített tűzjelző berendezés hangjelzést nem adott, ennek okát a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztálya vizsgálja. – 

A téves jelzésekkel kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy leggyakrabban az adott létesítményben végzett napi tevékenységekhez köthetőek, például porral járó karbantartási munkálatokhoz, főzéshez, kenyérpirításhoz, gőzöléshez.
Más intézmények esetén is sok a fals riasztás, ezért megkérdeztük, hogy ki fizeti meg a téves vonulás költségeit és a tűzoltók felesleges rohanását, esetleges valódi káreseménytől való elvonását? 

A szóvivő válaszában ez állt: -- A beépített tűzvédelmi berendezések üzemeltetőjének feladata a berendezés működőképességének, ellenőrzésének, karbantartásának és javításának a biztosítása. A gondatlanságból adódó automatikus tűzjelzések következtében felmerülő tűzoltói vonulási költségeket a berendezés üzemeltetőjének kell megtérítenie. A katasztrófavédelem fel van készülve arra a helyzetre, ha azonos időpontban több helyszínen van szükség tűzoltói beavatkozásra, ilyenkor az előzetesen elkészített tervekben foglaltak alapján történik meg a riasztás. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!