Hazatérés

2023.02.11. 12:30

Üzenetek, imák adtak erőt a folytatáshoz

Vasárnap délben érkezik haza az egy héttel ezelőtt részben Fejérből útnak indult mentőcsapat.

Tihanyi Tamás

A pusztulás látványa Antakyában, magyar mentővel

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

Az utolsó helyszínen töltött napon a Baptista Szeretetszolgálat kutató-mentő csapatának tagjai arról számoltak be, hogy az emberek kisebb csoportosulásokban tüzet raknak, egyre inkább kezdenek visszamerészkedni a városba és sátortáborok jönnek létre Antakyában.

– Érzelmileg nehéz feldolgozni azt, amikor valaki a saját kislányával egykorú gyermek hangját hallotta a romok alól, amikor még maradt ereje segítségért kiáltani – mondta Szabó Márk, a mentőegység egyik tagja. – Muszáj volt tartani benne a lelket addig, amíg eljutottunk hozzá. Megterhelő volt látni azt is, amikor a romok között egy testvérpárt, máshol teljes családokat találtak a bajtársak, és csupán egy-két élőt tudtunk kiszedni: ez nagyon nagy lelki teher.  

A csapat tagja a rendkívül tapasztalt székesfehérvári mentő, Klupács Péter is.

Balra a székesfehérvári Klupács Péter török mentőkkel
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

– A feladatunk Törökországban természetesen elsősorban traumás eredetű sérülések ellátása volt – mondta feol.hu-nak. – Zömében zúzódásokat, töréseket, szakított sebeket láttunk el, általunk kimentett embereket, és szerencsés túlélőket egyaránt. Meghatóan sok üzenetet kaptunk mindenhonnan, így Székesfehérvárról is. Amikor meghallottam, hogy a város 3 millió forintot ajánlott fel ebben a nehéz gazdasági helyzetben, a megszorítások idején, elszorult a szívem. Természetesen mindez a Baptista Szeretetszolgálat és a HUBA Rescue24 csapatának nagyon megtisztelő gesztus. A kutató-mentő egység tagjai egyre jobban elfáradtak az idő múlásával, de minden erőnkkel dolgoztunk, amíg csak tudtunk. Mindig úgy éreztem, az esélyek latolgatása nem az én feladatom, hiszen szakmai szabályok írják elő, mit és meddig szabad megtenni egy mentési helyszínen, a hazautazásunk idejét is az eljárásrend határozta meg. Köszönöm mindenkinek, aki aggódott, imádkozott értünk. Minden üzenet, amit megkaptunk, újabb erőt adott a folytatáshoz!

A Baptista Szeretetszolgálat törökországi partnereivel együttműködésben folytatja a földrengés túlélőinek megsegítését, az adománygyűjtést. A szervezet a pénzadományokból elsősorban higiéniai és egészségügyi eszközöket juttat el a helyszínre.  

Ezen a számlaszámon várják a felajánlásokat:

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

Számlaszám: UniCredit Bank 10918001-55555555-55555555

Közlemény: Törökországi földrengés

A segélyszervezet honlapján online adományozásra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!