Sárkányölő a patrónusuk

2023.02.21. 14:30

Műalkotással gazdagodott a sárbogárdi rendőrség

A Mezőföld szívének nevezett város immár az ország egyik legkorszerűbb rendőrségi épületével büszkélkedhet. Nemcsak a mai csúcstechnológiájú geotermikus rendszer, a napelemek és az elektromos töltőállomás sajátja az új kapitányságnak, az alkotóművészet is helyet kért és kapott a kedden felavatott építményben egy Szent Györgyöt ábrázoló domborműn.

TÓTH SÁNDOR

A Sárkányölő Szent György a fogadótér pillérén

Fotó: Kató Balázs

Az új rendőrségi létesítményben az ünnepélyes szalagvágás után került sor a műalkotás átadójára. Kató Balázs kerámia domborművét a művész jelenlétében leplezték le a Sárbogárdi Rendőrkapitányság fogadóterében. Kíváncsiak voltunk arra, milyen előzménye, története lehet a dombormű megszületésének, majd a rendőrkapitányságra kerülésének. Erről Kató Balázs keramikustól, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjától érdeklődtünk. 
– A Sárkányölő Szent György dombormű felkérésre készült. Mielőtt eljutottak hozzám, az interneten nézegették kit válasszanak a keramikusok közül. A korábbi sárbogárdi rendőrkapitány, Horváth Ferenc ny. r. ezredes keresett meg a megbízással, ami öröm és szakmai kihívás volt egyben a számomra – hallhattuk a mű előtörténetét. 
A Szent Györgyöt ábrázoló kerámiakép témája a megrendelő részéről jelen esetben adott volt: a rendőrség védőszentjét kellett megformálni. Mint ismert, a korábbi századokban a lovagok, fegyverkovácsok, lovaskatonák oltalmazója 1992 óta jelképes patrónusa a magyar rendőri testületnek, és a védelemükre szorulóknak. A megjelenítése megmérettetést és izgalmas feladatot jelent minden művésznek.
– Kerestem az egyéni megvalósítás lehetőségét. Tanulmányoztam a Szent György ábrázolásokat festményeken, szobrokon és domborműveken – közölte lapunkkal Kató Balázs. Majd a következő gondolatokat tartotta fontosnak megosztani alkotásáról: – Mindent együtt éreztem, ami kell egy jó relief elkészítéséhez: a szobrászati plasztikai ismereteim/képzettségem, a főalak a sárkányölő lovag (valójában római katona) egyedi megjelenítése, s nem utolsó sorban nagy kedvencem a ló művészi ábrázolása, s ez fontos szerepet kap minden Szent Györgyről készült kompozícióban. Úgy érzem nekem is sikerült kifejezni, amit akartam. A sárkányölő köpenyének lobogásával az erőteljes védelmi, győzelmi szenvedélyt, míg a rossztól, a gonosztól való félelmet a ló riadtsága jeleníti meg. A hatást a legyőzött ábrázolásában pedig a megszokottól eltérően, egy plusz képi motívummal, a sárkány kilógó nyelvével fejeztem ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!