Frissen Fejérből

2023.01.13. 16:00

Rendőrt ölt a hangtalan fegyver: jobb felszerelés, több tréning kellene?

Egy rendőr az életét veszítette, ketten pedig megsebesültek egy késes támadás során a fővárosban. Elkerülhetőek ezek a tragédiák? Mikor veszélyesebb a kés, mint például egy lőfegyver? Mit tehetünk egy késes támadóval szemben? Horváth Sándor biztonsági szakértőt, egykori békefenntartót, a rendőrség különleges szolgálatának korábbi tagját kérdeztük.

Tihanyi Tamás

A kés hideg fegyvernek minősül. Hangtalan, könnyen elrejthető és bárki hozzáférhet, ezért gyakran veszélyesebb, mint egy pisztoly

Fotó: Illusztráció: Tihanyi Tamás / FMH

– Jelenlegi tudásunk szerint egy lakó hívta fel a rendőrséget azzal, hogy valaki betörte egy lakás ajtaját – mondta Horváth Sándor. – Garázdaság bűncselekménye volt folyamatban, ezért egy megerősített, háromfős járőr érkezett a helyszínre. Az én olvasatomban ez történt: ahogy mentek felfelé a lépcsőházban, az elől haladó rendőrt mellbe szúrta a támadó, majd a másik kettőt is megsebesítette és kiszaladt az utcára. Ott előbb figyelmeztető lövést adtak le a kollégák, majd lábon lőtték az elkövetőt. Sajnos az a rendőr, aki a mellén sebesült meg, a kórházban elhunyt. A rendelkezésemre álló információk alapján nem tudom, miről szólt pontosan a bejelentés. A rendőrök majdnem biztosan nem tudhatták, hogy az elkövetőnél fegyver van, hiszen akkor nagyobb létszámban indulnak a helyszínre, vagy speciális egység bevetését rendelik el.  

A megerősített járőr tagjai nem viseltek repeszálló, vagy lövedékálló mellényt, ez ugyanis nem bevett szokás ilyen esetben. Egy 30 éves körzeti megbízott áldozta az életét, olyan, aki már megfelelő tapasztalattal és kellő szakmai rátermettséggel rendelkezett. Egy körzeti megbízott jobban ismeri a területét, az ott élőket, az előforduló bűncselekmény típusait, mint az éppen oda érkező járőrpár: vélhetően éppen a helyismerete miatt csatlakozott a járőrhöz és ment elől. A másik két rendőr – akik végül megállították a gyilkost – egyébként igen nagy lélekjelenlétről tett bizonyságot, szakszerűen és remek helyzetfelismeréssel cselekedett, hívta fel a figyelmet a szakember.  

Horváth Sándor biztonsági szakértő, egykori rendőrségi kommandós a világ számos forró pontján teljesített már szolgálatot Iraktól Kambodzsáig. Gyakran tart képzéseket olyanoknak, akik munkájuk során késes vagy lőfegyveres támadóval kerülhetnek szembe 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap 

– Hiányosság, hogy a rendőrök nem rendelkeznek olyan védőfelszereléssel, amely ilyenkor védene. Repeszálló, lövedékálló mellényt nem viselhetnek a járőrök, mert egyrészt abban nem lehet 12 órán át dolgozni, másrészt megjelenésükkor mindenki azt hiszi, hogy rendkívüli esemény van folyamatban, hiszen azt a ruházaton kívül kell viselni. Ezért egy ruházat alatt hordható, könnyű védőöltözékre volna szükség, ilyet kellene rendszeresíteni. A késes támadó egyébként gyakran veszélyesebb, mint az, akinél lőfegyver van. Ugyanis az úgynevezett hideg fegyver bárki által könnyen elérhető, jól elrejthető, nehezen észlelhető, mert hangtalan. Használata során csak az elkövető és az áldozat látja a cselekményt, a külső környezet nem. Feltételezhetem, hogy amikor a három rendőr megközelítette a támadót, és az először szúrt, a többiek észre sem vették, hogy kés került elő, lehet, csak azt hitték, ütött.  

A törvény egyébként 8 centiméternél szab határt a penge hosszúsága szempontjából, annál nagyobbat ítélnek veszélyesnek a közbiztonságra. Manapság azonban az annál kisebb pengéjű kés is lehet nagyon veszélyes kialakítású, olyan, hogy azzal súlyos, életveszélyes sebeket lehet ejteni.  

– Az akció mindig gyorsabb, mint a reakció – folytatta Horváth Sándor. – Aki a cselekményt indítja, helyzeti előnyben van. Ha pár méteren belül áll szemben egymással egy késes támadó egy olyan fegyveressel, akinek a pisztolya tokban van, utóbbi nem tudja időben lereagálni fegyverével a támadást. A pisztolyt ki kell venni a tokból, csőre kell tölteni és le kell adni a lövést. Mire ez megtörténik, már bekövetkezik a szúrás. Annál is inkább, mivel a rendőrségnél még mindig rendszerben vannak olyan fegyvertokok, amelyek nem úgynevezett „gyors” tokok. Bár folyamatosan cserélik őket korszerűbbre, a régebbi változat dupla biztosítású, le kell néznie ahhoz, hogy a fegyvert előhúzhassa a rendőr. A konkrét esetben persze nem tudom, milyen fegyvertok volt a rendőröknél.  

Horváth Sándor egy késes támadást modellez a Nemzetközi Rendészeti Akadémián úgy, hogy ő játssza el a támadó szerepét. A kép egy olyan képzésen készült, ahol segélymunkásokat készítettek fel veszélyes országokban történő munkavégzés előtt 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

Hogyan növelhetjük túlélésünk esélyét egy késes támadóval szemben? Hiszen nem csak rendőr kerülhet ilyen helyzetbe, bármikor civilként is bajba juthatunk, ha rosszkor vagyunk rossz helyen.  

– A távolságot kell növelni az elkövető és közöttünk, mert ha nagyobb a távolság, megnő a reagálási időnk arra, hogy felfedezzük, mi a szándéka. Ha van időnk, elmenekülhetünk, vagy védekezésül egy tárgyat ránthatunk magunk elé, legyen az bármi, amivel aztán már a távolságot tartani tudjuk a támadó és magunk között. Ha nincs a közelben semmilyen tárgy, kabátunkat, pulóverünket tekerhetjük a kezünkre annak érdekében, hogy az esetleges éles vágások, szúrások hatását csökkentsük, elkerülve az életveszélyes sérülést. Mivel a kés hangtalan fegyver, hangosan kiáltani, kiabálni kell, mert ezzel tudjuk figyelmeztetni a társainkat, környezetünket, és tudatni a támadóval, hogy felfedtük a szándékát.  

A rendőrgyilkosság körülményeit rövidesen szigorúan kivizsgálják majd. Horváth Sándor abban bízik, hogy ennek a vizsgálatnak az eredményei megerősítik azzal kapcsolatos véleményét, hogy szükség van további megfelelő védőfelszerelés beszerzésére és rendszeresítésére, valamint több tréningre, hogy a járőrök nagyobb biztonságban teljesíthessék kötelességüket mindannyiunk érdekében.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!