Frissen Fejérből

2022.12.08. 13:01

Élesített volt az Alsóvárosi réten talált mázsás bomba

Szerdán adtunk róla hírt, hogy bombát találtak az Alsóvárosi réten folytatott zöldfejlesztési projekt munkálatai közben az ősgyepes területen. Lapunkat a megtett intézkedésekről Gajdos Milán főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje tájékoztatta.

Tóth Sándor

Az Alsóvárosi réten talált 100 kilogrammos bomba és eltávolított gyújtószerkezete

Forrás: MH. 1. Honvéd

A tűzszerészek ügyeletére érkezett rendőrségi bejelentés szerint az említett fehérvári területen végzett földmunkálatok közben feltételezhetően robbanóeszközre találtak. Ezért az alakulat tűzszerészei rövid időn belül a helyszínre érkeztek. Megállapították, egy II. világháborús eredetű 100 kilogrammos szovjet légibomba került felszínre. A hatalmas robbanóeszköznek élesített volt a fenékgyújtó szerkezete.

Forrás: MH. 1. Honvéd 

 A szakemberek hatástalanították a robbanótestet, majd megsemmisítették az eltávolított gyújtószerkezetet. A mázsás bombatestet ezt követően a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítés céljából. A kiadott közleményben azt is rögzítették, hogy a tűzszerészek művelete során nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére.

Forrás: MH 1. Honvéd 

A tűzszerészek novemberi munkájának összegzéséből az is kiderül, hogy csak az elmúlt hónapban 109 bejelentést kaptak robbanóeszközök különböző helyszíneken történt előkerüléséről. Az eseményekben bővelkedő időszak alatt több mint 150 darab, közel 600 kilogramm össztömegű katonai eredetű robbanótestet kezeltek. A kiemelt események között kettőt is említenek megyénk területéről: az egyik a székesfehérvári leletmentő ásatás helyszínén előkerült II. világháborús eredetű robbanótestek, míg Mányon mezőgazdasági földmunka során szorult egy német tűzérségi gránát a váltvaforgató eke kormánylemezei közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!