A hátul ülők nem használták a biztonsági övüket

2022.11.24. 15:31

Részegen kötötte el a szülei autóját, s ezzel barátja halálát okozta a szabadegyházai fiú, akire börtönt kér az ügyészség

A Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a fiatalt, aki részegen okozott balesetet, melyben az egyik barátja meghalt. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Házi Péter

Forrás: Főügyészség

A 16 éves fiú még tavaly májusban, Szabadegyházán egy ismerőse születésnapi buliján italozott, majd szülei tudta nélkül kitolta az autójukat az udvarról, és felajánlotta barátainak, hogy kocsikázzanak egyet.  

A társaságból két kiskorú beült a hátsó ülésre, előre pedig egy nagykorú férfi szállt be a fiú mellé, majd elindultak, és a településen kívül a 62114 főúton az Ipartelep irányában autóztak. 

Az ügyészség közleménye szerint a fiú egy jobb kanyarban – amelyet nagy sebességet akart bevenni – elvesztette uralmát a kocsi felett, ami így egymás után két jelzőtábla oszlopának ütközött, majd tovább sodródott, és végül a menetiránnyal szemben állt meg. 

A baleset következtében a hátsó ülésről a két fiú – akik nem használták a biztonsági övet – kiestek az autóból, egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a másik könnyű sérüléseket szerzett. 

Az ügyészség a büntetlen előéletű fiatallal szemben „halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés” bűntette miatt emelt vádat, és fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést is kér. 

A Székesfehérvári Járásbíróság előkészítő ülésen megállapította a fiatal büntetőjogi felelősségét, és 2 évi börtönbüntetést szabott ki vele szemben, azonban annak végrehajtását 5 évre felfüggesztette, emellett az ügyészi indítvánnyal egyezően 6 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ügyészség a bíróság döntésével szemben súlyosításért fellebbezést jelentett be végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!