Rikító sárgászöld szín jelzi a veszélyt

2022.07.18. 14:43

Ekkora lenne a baj a körforgalom miatt? Torlódásra figyelmeztető tábla került ki a fehérvári elkerülő útra (frissítve)

Rikító sárga tábla került ki a Szent Flórián körútra: a Metro áruház felől az Új Csóri úti körforgalom felé vezető szakaszon hívja fel a figyelmet a torlódásra, pontosabban annak veszélyére.

Házi Péter

Néhányszáz méterre van innen az Új Csóri úti körforgalom, vajon az okozhatja már ilyen távolságban is a torlódásveszélyt?

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A jelzés a 81-es főút és az elkerülő találkozásánál van, s innen 0.8 kilométer hosszban figyelmeztet a balesetveszélyes helyzetek előfordulására. 

Amint arról korábban beszámoltunk, ez az a különszintű csomópont, ahol csak egyetlen irányban építették meg a gyorsítósávot a felüljárón: ha a 81-es útról akarunk Csór irányába menni, akkor van csak lehetőségünk a felüljárón még saját, védett sávon felvenni a forgalom ritmusát. Minden más irányban egy stoptábla próbálja megállásra bírni a felüljáróra felhajtó autóst. Nem véletlen, hogy sajnos itt gyakran előfordulnak balesetek. Tavaly szeptemberben például halálos baleset is volt itt, az elsőbbség meg nem adása miatt. 

2021 szeptemberében sajnos halálos baleset is történt ebben a csomópontban
Forrás: Pesti Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

Ide, a meglévő gyorsítósáv mellé került ki tehát most a torlódásveszélyre figyelmeztető tábla. Valószínűleg azonban nem az említett csomópont miatt, hanem a közelben, néhányszáz méterre lévő Új Csóri úti körforgalom miatt, amely csúcsidőben akár eddig a szakaszig is visszaduzzaszthatja a várakozó autók sorát.

A tisztánlátás érdekében megkerestük a Magyar Közút Zrt-t, arról érdeklődve, mi volt az oka a figyelmeztető tábla kihelyezésének, s volt-e itt mostanában súlyosabb baleset. Cikkünket frissítjük, ha megérkezik a válaszuk!

Frissítés!

A Magyar Közút Zrt. megkeresésünkre gyorsan válaszolt. Amint megtudtuk: A társaság folyamatosan figyelemmel kíséri a kezelésében lévő utak forgalmát, annak változását és a közlekedésbiztonság helyzetét. A Székesfehérvár melletti elkerülő úton a forgalom növekedése miatt három helyszínen helyeztek el a torlódásra figyelmeztető új jelzőtáblákat munkatársaik: a 8-as főúton az Auchan csomóponthoz Veszprém irányából, az Új Csóri úti körforgalom előtt a Szent Flórián körúton és az elkerülő úton délről érkezőknek. 

A Szent Flórián körút és a Móri út csomópontjában, azaz a 7-81-es főutak különszintű csomópontjában 2015-ben a „Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton” nevű program keretében épült ki a felüljáró alatti jelenlegi csomóponti elrendezés, a Horgász dűlő balra kanyarodó sávja, a 81-es főúti gyorsítósáv Mór irányába valamint a Mór-Új-Csóri úti gyorsítósáv 325 méter hosszon. Ez utóbbi a legnagyobb forgalmú irány, hiszen a 81-es főútról az M7 autópálya felé tartó forgalom halad itt át. A csomópont 1984-85-ben épült, melynek fő problémája, hogy olyan kialakítású, mint egy gyorsforgalmi úti csomópont, de nincsenek „gyorsítósávok”. Ezeket részben sikerült kiépíteni, másrészt pedig a becsatlakozó sávokon STOP táblák jelzik, hogy másként kell a járművezetőknek közlekedniük. További gyorsítósávok kialakítása tovább  javítana a forgalombiztonságon, azonban ezek kiépítése a híd szélesítésével, vagy meglévő jelzőtábla portálok áthelyezésével is járna, mely csak a szükséges források rendelkezésre állása esetén valósulhat meg. Az útszakasz és a csomópont forgalmi terhelésének csökkenése a NIF Zrt. által terveztetett M81 Komárom-Kisbér-Székesfehérvár új gyorsforgalmi út megvalósításával várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!