Összesen 56 év fegyház

2022.04.22. 15:54

Ítéletet hirdettek a nagylóki gyilkosság ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék pénteken a még 2019. novemberében Nagylókon elkövetett emberölés ügyében hirdetett ítéletet. A négy vádlott mindegyikét bűnösnek mondta ki a bíróság, összesen 56 év fegyházbüntetést szabtak ki.

Baráth Eszter

A bíróság az indoklás során részletezte, a sértett miért halt meg

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lapunkban is többször olvashattak arról a tárgyalássorozatról, amely a nagylóki italozónál történt emberöléssel kapcsolatban zajlott. Négy vádlott számára a büntetőeljárás már az előkészítő szakban befejeződött. A pénteki nap során pedig I-IV. rendű vádlottak vonatkozásában is ítéletet hozott a bíróság, ez azonban nem emelkedett jogerőre. Négy vádlott sorakozott fel a vádlottak padja előtt, egyikük letartoztatásban, míg hárman bűnügyi felügyelet alatt várták az ítéletet, amit maguk elé meredve, némelyikük kezét tördelve hallgattak végig.

Az ítélet szerint 2019. november 28-án a nagylóki italkimérőben tartózkodtak a vádlottak, ahová már ittas állapotban érkezett meg a sértett. A férfit II-IV. rendű vádlottak az elsőrendű vádlottól vásárolt szeszesitallal leitatták, ennek hatására pedig a teraszon egy széken ülve elaludt. Ekkor a vádlottak a sértett hátára borítottak egy másik széket, majd a két ülőalkalmatossághoz úgy kötözték oda a férfit, hogy az nem tudta mozgatni végtagjait. A sértett az éjszaka folyamán megpróbált kiszabadulni, de a székekkel együtt felborult és a hajnali órákban kihűlés miatt meghalt.

A bíróság I-III. rendű vádlottakat társtettesként, IV. rendűt pedig bűnsegédként mondta ki bűnösnek aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében. Az I. rendű vádlottat 14 év 6 hónap, II. rendűt 15 év 6 hónap, III. rendűt 14 év, IV. rendűt pedig 12 év fegyházra ítélte a bíróság. Az ítélet kihirdetésekor elrendelték I., III. és IV. rendű vádlottak letartóztatását, amire még a tárgyalóteremben sor került, valamint fenntartották II. rendű letartóztatását a kiszabott szabadságvesztések tartama miatt fennálló szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

A bíróság az indoklás során kiemelte, a sértettnek azért kellett meghalnia, mert a vádlottaknak azon az estén nem volt egyéb szórakozásuk, mint hogy a férfit úgy alázzák meg, hogy egy székhez kötözik három tekercs szigetelőszalaggal, majd őt magára hagyják, mindezen jót derülve.

Sem az ítélet, sem a letartóztatásról rendelkező végzés nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik viszont fellebbeztek. Az II-IV. rendű vádlottak esetében a letartóztatás megszüntetése mellett elsősorban felmentésre, másodsorban enyhítésre, I. rendű vádlott vonatkozásában pedig a jogi minősítés megváltoztatására és a büntetés enyhítésére irányultak a fellebbezések.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!