Frissen Fejérből

2022.03.27. 18:48

Veszélyes robbanóeszközt találtak a Pátkai-víztározónál

Pátka polgárőrsége vasárnap arról értesítette a rendőrséget, hogy robbanóeszközt találtak a víztározó területén.

Tihanyi Tamás

A polgárőrök együtt vizsgálták a helyszínt a rendőrökkel, majd értesítették a tűzszerészeket

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Ádám és Babinec Ervin polgárőrök együtt vezették a rendőröket a helyszínre, majd a közös szemrevételezés után értesítették a tűzszerészeket. A víztározóból jelentős mennyiségű vizet engedtek le az elmúlt hetekben a Velencei-tó vízpótlása során, ezért a vízfelület visszahúzódott, olyan területek kerültek felszínre, amelyek eddig víz alatt voltak. Egy ilyen részen került elő a második világháborús páncéltörő tüzérségi lövedék is. Mivel túrázók, kirándulók, horgászok és más sportkedvelők sokan és gyakran látogatják a víztározót és annak környékét, ezért Pátka polgárőrei arra figyelmeztetnek, hogy ha bárki ilyen és hasonló gyanús tárgyat talál, semmiképpen ne nyúljon hozzá, ne mozgassa, haladéktalanul értesítse a polgárőrséget vagy a rendőrséget. 

Robbanóeszköz került felszínre a vízeresztés során 
Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A második világháború Fejér megyei hadműveletei közben hatalmas mennyiségű lövedéket lőttek ki egymásra a szemben álló felek, erről tanúskodik évek óta a honvédség tűzszerészeinek naplója is, hiszen gyakran kénytelenek a megye területén dolgozni. A harcok során jellemző volt, hogy sok tüzérségi eszköz, aknavetőgránát „befulladt”, azaz nem robbant fel, ha iszapba, mocsaras területre esett. Ez történhetett a Pátkai-víztározóból előkerült rozsdás lövedékkel, ez pedig különösen veszélyessé teheti az ilyen eszközt, hiszen élesített állapotában akár évtizedekkel később is halálos robbanást idézhet elő. A polgárőrök és a körzeti megbízott hétfői egyeztetését követően a tűzszerészek délután elszállították a tüzérségi lövedéket a helyszínről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!