Frissen Fejérből

2022.01.14. 16:06

Jogerősen felmentették a nádasdladányi késelés elkövetőjét

Székesfehérvári Törvényszék

Forrás: Pixabay

A Székesfehérvári Törvényszék a 2021. október 22-én meghozott ítéletében a vádlottat felmentette az emberölés bűntette miatt emelt vád alól. A Fejér Megyei Főügyészség az ítélethirdetést követően a vádlott bűnösségének megállapítása és szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be, melyet a Győri Fellebbviteli Főügyészség a bírósági ítélet és az iratok átvizsgálását követően visszavont. Ezzel a felmentő ítélet jogerőre emelkedett.

Ahogy arról a Törvényszék az ítélethirdetést követően beszámolt, a vádirat szerint 2019. június 2-án a hajnali órákban, Nádasdladányban egy nyilvános rendezvényen lévő rendezvénysátorban a vádlott és a sértett között – utólag már nem tisztázható okból – szóváltás alakult ki, mely során a sértett a vádlott arcába fejelt, majd ezt követően kölcsönösen tettleg bántalmazni kezdték egymást. Emiatt a biztonsági személyzet eltávolította őket a sátorból. A vádlott és a sértett azonban ismét egymásnak ugrottak, kölcsönösen ütlegelték egymást, de a biztonsági őrök szétválasztották őket. A sértett a barátjával elindult a rendezvénysátortól vezető úton, de a vádlott utánuk ment és verekedni hívta a sértettet, mire annak barátja ököllel megütötte a vádlottat, aki a földre esett. A vádlott felállt a földről és elszaladt, a sértett pedig utána futott. A vádlott a megvilágítás nélküli murvás út mellett elrejtőzött, majd amikor a sértett mellé ért, előugrott, és a magánál tartott késsel két ízben, a hasa jobb oldalán, valamint a mellkasán megszúrta a sértettet, aki a második szúrást követően röviddel elvesztette eszméletét és a helyszínen elhalálozott.

Ezzel szemben a bíróság a lefolytatott eljárás alapján azt állapította meg, hogy a vádlott az események során minvégig jogos védelmi helyzetben volt. Azzal, hogy az őt ért bántalmazást követően a helyszínről elszaladt, egyértelmű és félreérthetetlen jelét adta annak, hogy nincs semmiféle támadó szándéka. A sértett halálát eredményező szúrásra úgy került sor, hogy a sötét szervizúton a sértett a vádlottat utolérte, hátulról ököllel a fejét ütlegelte, a nyakát megragadta, közben azt kiabálta, hogy „megdöglesz”, illetve „megöllek”. E közben a vádlott a zsebkését elővette, és azzal hátrafelé kifordulva szúrta meg két alkalommal a sértettet.

A bíróság a jogos védelem körében kialakult joggyakorlatra hivatkozva kimondta, hogy a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a támadónak kell viselnie, illetve a jogtalan támadással szemben nem vitatható az elhárítás szükségessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!