Frissen Fejérből

2021.12.19. 07:00

Az elmúlt időszakban több köztéri rongálás is történt Székesfehérváron

Előfordult, hogy szobrot, emlékművet rongált meg valaki, a legutóbb pedig a város több mint százéves, védett platánfáját károsították meg.

Baráth Eszter

Az Országalma keresztje is időről időre lehanyatlik a rongálók súlya alatt

Forrás: FMH-Archív (PT)

Fotó:

Néhány nappal ezelőtt Cser-­Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere osztotta meg a hírt, miszerint a város Szent István terén álló, több mint száz esztendőt megélt, védett platánfájának törzsét ismeretlen tettes (vagy tettesek) festékszóróval fújta le. 

A tájékoztatás szerint a graffitit semmilyen módon nem lehet eltávolítani, mert a tisztítás folyamata károsítaná a növényt. Emiatt abban, hogy a festéknyomok és a színes figurák eltűnjenek a fa törzséről, csak az idő tud segíteni, meg kell várni, míg azok lekopnak. 

A polgármester egyúttal felszólította a lakosságot, hogy vigyázzunk városunk értékeire, különösen figyeljünk azokra a kincsekre, amelyek történelmi és természeti értéktárunkat egyaránt gyarapítják. 

Az esettel kapcsolatban fel­kerestük a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányságot. Tájékoztatásuk szerint az ügyben ismeretlen tettes ellen, rongálás vétségének elkövetése miatt indítottak eljárást. 

A sokat látott platánfa nem akart magára feliratot

Forrás: Olvasó

A sokat látott platán esete sajnos nem egyedülálló. Az elmúlt időszakban a köztéren történt rongálással kapcsolatban legtöbbször az Országalma és szintén a Városház téren álló Tízes Huszárok emlékmű, azaz közismert nevén a „Lovasszobor” nevét hallhattuk. 2019 szeptemberében utóbbi látta kárát egy hosszúra nyúlt éjszakának, amikor egy férfi a szobor jobb kezében elhelyezett kard felső részét letörte. Cselekedetével így – hivatalos nyelvezetet használva – „a védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett rongálás bűntettét követte el”, az ügyészség azonban nem emelt vádat. Az eljárást két évre felfüggesztették azzal, hogy kötelezettségként előírták az okozott kár megtérítését, tehát 178 ezer forint kifizetését a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. részére. 

2021 augusztusában, szintén az éjszakai órákban mászott fel egy fiatal férfi az Országalma tetejére, hogy ott fényképeket készítsen. Azonban amikor elindult lefelé, a műemlék tetején lévő kőkeresztet letörte, és az a szökőkútban landolt. A rendőrségnek ebben az esetben még a helyszínen sikerült elfognia az elkövetőt, akit a Székesfehérvári Rend­őrkapitányságra előállítottak. A férfit védett kulturális javak körébe tartozó műemlék megrongálásával elkövetett bűn­cselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki, ezalatt beismerő vallomást tett, és tettével kapcsolatban megbánását fejezte ki. A gyanúsítottnak 6 hónapja van arra, hogy jóvátételt nyújtson, ha ezt teljesíti, megszüntetik ellene az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!