halálos buszbaleset

2021.08.17. 09:00

Eljárás indul a szabadbattyáni tragédia miatt

Hét nő és egy férfi halt meg az M7-es autópályán, Szabadbattyánnál vasárnap hajnalban történt buszbalesetben. A tragédia áldozatai mind magyarok.

Majer Tamás, FMH

A vasárnapi buszbaleset ügyében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt indított eljárást a rendőrség

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője, Pápai Eszter az MTI-n keresztül hozta nyilvánosságra a fentieket. A szóvivő hozzátette, az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt indítottak eljárást.

Mint ismeretes, augusztus 15-én hajnalban az M7-es autópálya 70-es kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon történt buszbalesetben nyolcan meghaltak, nyolcan súlyosan, negyvenen könnyebben megsérültek. A buszon 56-an utaztak, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba.

Tamás Zoltán János, az utazást szervező Volmer-Tours Kft. ügyvezetője a hétfői nap folyamán megerősítette azt az információt, miszerint az autóbuszt a Tamás-busz Kft.-től bérelték, amelynek szintén ő a cégvezetője. Elmondta, három különböző biztosítótársaságnál rendelkeznek biztosítással, de a hivatalos vizsgálatra hivatkozva azt nem közölte, hogy melyek ezek. Tamás Zoltán János részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és együttérzéséről biztosította a baleset valamennyi sérültjét.

A Volmer-Tours weboldalán egy hozzászólás arról szólt, vagyis úgy vélekedett, hogy egy durrdefekt okozhatta a tragédiát. Nos, ezt az állítást a lapunknak telefonon nyilatkozó Tamás Zoltán János sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A vasárnapi buszbaleset ügyében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt indított eljárást a rendőrség
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A cégvezetőtől megtudtuk, a balesetet szenvedett autóbuszon kívül további három buszuk van még. Ezek közül egy közlekedik, előre lekötött munkát teljesít. Tamás Zoltán János lapunknak megerősítette, hogy az egyik sofőr édesanyja is életét veszítette a balesetben.

Hétfőn délután Tamás Zoltán János és Szabó Roland, a Rolitúra alapító utazásszervezője közös nyilatkozatot adott ki a balesetről. Ebben azt írták, hogy az utazást a Volmer-Tours Kft. szervezte a Rolitúra márkanév alatt. Az utaslistán összesen 56 fő szerepelt, két kiskorú utas, egy idegenvezető, valamint két gépkocsivezető, akik váltásban vezettek az utazás során. A busz augusztus 13-án késő este indult a Népligetből, és körülbelül reggel 9-re érkeztek meg a horvátországi Krk szigeten található Baskára.

– A balesetkor forgalomban lévő Mercedes busz 2013-as évjáratú, kifogástalan műszaki állapotú, 2021 márciusában volt utoljára hatósági műszaki vizsgálaton, folyamatosan karbantartott és ellenőrzött jármű volt, melyet lényegesen hosszabb utakra is igénybe vettünk – írták.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a balesetkor volánnál ülő sofőr – aki maga is a tragédia áldozata lett – a hajnali húszperces egészségügyi szünetet követően Balatonlellénél, a baleset előtt körülbelül negyvenöt perccel kezdte meg vezetést.

Ami a fehérvári kórházban ápolt sérülteket illeti, Szarvas József, a traumatológiai osztály főorvosa elmondta:

– Az egyik hölgynek a bordája törött, légmelle is keletkezett. Ő szívócsövet kapott a mellkasába, kielégítő az állapota. Egy férfinak szintén több bordája el van törve, egy hölgyet pedig combnyaktöréssel kellett operálnunk.

Székesfehérvár polgármestere több fehérvári sérültről tud, van, akit nem Fehérváron ápolnak. Hozzátette, minden tőlük telhető segítséget megadnak az érintetteknek és családjuknak.

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/maga-ala-szoritott-tobb-szemelyt-is-egy-oldalara-borult-autobusz-az-m7-esen-szabadbattyan-tersegeben-5194145/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!