Frissen Fejérből

2021.05.13. 07:15

Kissé meglepő ítélet – Bombával fenyegetett és rabolt, de felmentették

Első fokon ítélet született a 2014-ben történt dohánybolti rablás ügyében.

Baráth Eszter

A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, tetteit felsőbb hatalmak parancsára hajtotta végre

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fegyveres rablás bűntettében folytattak tárgyalást szerdán reggel a Székesfehérvári Járásbíróságon. A vádirat szerint a vádlottnak készpénzre volt szüksége, ezért elhatározta, hogy egy fehérvári dohánybolti rablás útján szerzi meg a kívánt összeget. Azért, hogy céljának elérésére nagyobb esélye legyen, egy bombának látszó tárgyat készített el, és a rablás előtt néhány órával a dohányboltban is felmérte a terepet.

A férfi 2014 novemberében a kiválasztott üzletben a pultra tette táskáját, és a bombának látszó tárgy bemutatásával megfenyegette az eladót, hogy ha nem adja át a napi bevételt, akkor felrobbantja a helyiséget. A sértett a fenyegetés hatására átadta a kasszában lévő 96 ezer forintot. Az esemény két tanúja – akiket később szintén robbantással fenyegetett – a férfi után eredt, és egy társasház lépcsőházában elfogták. A hatóság a fenyegetés miatt kiürítette a lépcsőházat, majd később a Technika Házát is, mert a vádlott elmondása szerint annak szellőzőrendszerében robbanószert rejtett el, de a rendőrség nem talált semmit.

Az eljárás azért húzódott több évig, mert a férfi hosszú időre eltűnt, 2019-ben találták meg Franciaországban, őrizetbe került, majd hatósági felügyelet alá vonták. A lefolytatott vizsgálatokban négy igazságügyi orvosszakértő vett részt.

Véleményeik eltérőek voltak, volt, aki szerint beszámítható volt az elkövetéskor, volt, aki szerint kóros elmeállapot állt fenn. Az egyik meglátás szerint a férfinak kortársaihoz képest már gyermekkorában visszamaradottabb volt a lelki fejlődése, ami mellé később alkohol és drog rendszeres fogyasztása társult, az elkövetés ideje alatt pedig kóros elmeállapot lépett fel. Az eltérő vélemények miatt az ügyészség indítványozta, hogy a szakértőket egy időben, egy újabb tárgyalás keretein belül hallgassák meg, de ezt a bíróság elutasította.

A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, tetteit felsőbb hatalmak parancsára hajtotta végre
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vádlott már az eljárás elején beismerte bűnösségét. Az utolsó szó jogán viszont többek között azt mondta, hogy tetteit felsőbb hatalmak parancsára hajtotta végre, kiválasztottnak érezte magát, és csak később jött rá arra, hogy ezek a hatalmak nem is léteznek valójában.

Az ügyész perbeszédében kiemelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, most pedig több bizonyíték van arra, hogy tettét előre kitervelte. Ilyen például, hogy a helyszínt 3 órával a rablás előtt felmérte, valamint hogy az egyik tanú vallomása szerint a vádlott említette neki, hogy jó lenne kirabolni egy trafikot.

A férfit a rablás és a közveszéllyel fenyegetés vádja alól felmentették, amit azzal indokoltak, hogy az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlott a cselekmények elkövetésekor kóros elmeállapotú volt, ami képtelenné tette, hogy tettei következményét felmérje és ennek megfelelően cselekedjen.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett és indítványozta büntetés kiszabását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!