Frissen Fejérből

2021.04.28. 11:29

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Kajászón

Katasztrófavédelem

Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban április 27-én este Kajászón. A nappaliban elhelyezett szén-monoxid-érzékelő hangos sípolással figyelmeztette a lakókat a veszélyre. Az érdi hivatásos és a váli önkormányzati tűzoltók a helyszínre érkező kéményseprővel együttműködve műszeres méréseket végeztek, melynek során kimutatták a mérgező gázt. A szén-monoxid a fürdőszobai gázkazán működése közben szivárgott vissza a lakótérbe. A katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt, a ház két lakója az udvaron várta meg a tűzoltókat.

A szén-monoxid-mérgezés három egyszerű módszerrel megelőzhető:

 • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
 • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
 • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos a jól megválasztott érzékelő is.
 • Frissen Fejérből

  A dosszié további cikkei

  Frissen Fejérből

  A dosszié további cikkei

  Ezek is érdekelhetik