adatokat nyernek ki

2021.03.12. 11:30

Oltásra hivatkozva csalnak

A koronavírus hatására megjelentek az új típusú csalók, akik személyes adatokat próbálnak megszerezni, hívja fel a lakosság figyelmét a rendőrség.

Baráth Eszter

Kitalált történetek – információk reményében

Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A koronavírus elterjedésének következtében álértékesítők je­lentek meg, akik különböző módon kívánják megszerezni a gyanútlan emberek személyes adatait. A csalók a legtöbb esetben egészségügyi eszközöket, védekezéshez szükséges felszereléseket kínálnak el­adásra telefonon, közösségi oldalakon, e-mail-címeken, különböző weboldalakon vagy személyesen. Újabban viszont előfordul az is, hogy vakciná­val való oltásra tesznek aján­latot, vagy erre hivatkozva próbálnak meg adatokat kicsalni, regisztrációnak álcázva.

Kitalált történetek – információk reményében
Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A rendőrség óvatosságra int, hiszen ezek az álkereskedők is, hasonlóan a korábban már elterjedt, úgynevezett unokázós csalókhoz, rendkívül kidolgozott történetekkel állnak elő. Általában önkormányzati, klinikai, kórházi dolgozóknak vagy háziorvosoknak adják ki magukat céljuk eléréséhez. Célcsoportjukba leginkább az idősebb korosztály tartozik, akik védtelenek és a legtöbb esetben gyanútlanok, s feltételezik, hogy a felajánlások jó szándékkal történnek. A csalók pontosan ezt használják ki akkor is, amikor az oltásra hivatkozva adategyeztetés gyanánt személyes és bankkártyaadatokat kérnek el áldozatuktól. Az általuk előadott történet szerint a pénzintézeti információkra azért van szükségük, hogy a vakcinára való regisztrációval párhuzamosan pénzzel tudják támogatni a kiválasztott személyt.

Néhány egyszerű, de annál fontosabb lépéssel azonban gyorsan lebuktathatjuk a csalókat, így ha ezeket megtesszük, elkerülhető, hogy anyagi kárunk keletkezzen az álkereskedők miatt. Könnyedén utánajárhatunk annak, hogy a felajánló személy valóban az általa megjelölt helyen dolgozik-e. A rendőrség tanácsa, ha ilyen vagy hasonló megkereséssel találkozunk, azonnal hívjuk fel a hivatkozásként említett szervezetet, hivatalt, ahol információt kérhetünk. A csalónak feltett kérdések is kizökkenthetik őt a szerepéből, ilyen például a beosztása vagy a megjelölt intézmény központi elérhetősége iránti érdeklődés.

Az egyik leginkább gyanút keltő lehet, ha felajánlják pénz­átutalásban való közbenjárásukat. Nemcsak ebben az esetben, de minden körülmények között fontos, hogy se a bankkártyánk, se más személyes adatainkat ne adjuk ki idegen személyeknek – figyelmeztet a rendőrség. Sok hasonló szituáció elkerülhető azzal, ha nyilvánosan nem beszélünk magánügyeinkről, hiszen előfordulhat, hogy a rossz­akarók visszaélhetnek ezzel.

Az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy az efféle helyzeteket elkerüljük, a családtagjainkkal való beszélgetés, hiszen leginkább az egyedülálló idősek válhatnak a csalók áldozatául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!