A "csendes gyilkos"

2021.02.01. 15:15

Ismét életeket mentett a szén-monoxid érzékelő

Szivárgott a szén-monoxid egy társasházi lakásban január 29-én este Csákváron. Másnap hajnalban egy aba-belsőbárándi családi házban is életeket mentett az érzékelő.

Katasztrófavédelem

A szén-monoxid-érzékelők életeket menthetnek

Forrás: shutterstock

Egy nyílt égésterű gázkazánnal fűtöttek abban a társasházi lakásban, ahol megszólalt a szén-monoxid-érzékelő pénteken este Csákváron. A székesfehérvári hivatásos és a csákvári önkéntes tűzoltók a fürdőszoba és a szomszédos helyiség légterében emelkedő gázkoncentrációt mértek. A lakásba egy hónapja vásárolt szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid-érzékelő sípolására ébredtek a lakók egy családi házban szombaton hajnalban Aba-Belsőbárándon. A mosókonyhában üzemelő gázkazán működése közben riasztott a készülék. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók műszeres méréseket végeztek, és a helyiség légterében kimutatták a mérgező gázt. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően ebben a lakásban sem lett rosszul senki.

Mindkét esetnél a katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót, melynek szakemberei is az érintett helyszínekre érkeztek.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében fontos, hogy gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. A mérgező gáz legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például vízmelegítő, gázkazán) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A hidegebb időjárás miatt fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!