tűz, baleset és szén-monoxid-mérgezés

2021.01.08. 15:48

Ez a karácsony sem volt mentes veszélyhelyzetektől

A katasztrófavédelem munkatársainak az óév második fele ismét nem az ünnepről, hanem a munkáról szólt. Fejérben 2020. december 24. és 2021. január 3. között tizennyolc tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltók, műszaki mentést harminc esetben végeztek.

Palocsai Jenő

Amikor a karácsonyfa miatt kiég a szoba

Fotó: Gábor Ágnes – FMKI

Az ünnepek táján kicsit elcsendesedik a világ, lelassul az élet, különösen, ha a járvány miatt kijárási tilalom van érvényben, ám sokan ilyenkor sem pihenhetnek, mert mi, ünneplők adunk bőven feladatot.

Szabó-Bisztric Anett századostól, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, szent­este egy családi ház pincéjében keletkezett tűz Vértesbogláron, ahol a kazán mellett égett a tűzifa. A lángok terjedését a helyszínre elsőként kiérkező vértesboglári önkéntes tűzoltók egy vízsugárral megakadályozták. December 28-án Csabdi-Vasztélypusztán családi ház garázsában tűzifa égett néhány négyzetméteren. A lángokat a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók rövid idő alatt elfojtották. Adventi koszorú gyulladt ki egy családi házban december 24-én Pázmándon. Pusztavámon ketten lettek rosszul egy családi házban december 29-re virradó éjszaka, mert nem volt szén-monoxid-érzékelő. Január elsején este egy fehérvári házban életet mentett a szén-monoxid-érzékelő. December 24-én délelőtt terepjáró, személygépkocsi és egy furgon ütközött össze az M1-es autópályán, Bicskénél. Ugyancsak szenteste baleset történt Fehérváron is, ahol két személyautó ütközött össze.

Távközlési oszlopnak ütközött egy személygépkocsi december 25-én Lovasberényben, míg 26-án egy bicskei családi ház kéményében a lerakódó korom égett. Fehérváron egy kapurácsba szorult őzet, Agárdon liftben rekedt embereket szabadítottak ki, míg Dunaújvárosban egy gázszivárgásnál avatkoztak be a tűzoltók.

Amikor a karácsonyfa miatt kiég a szoba
Fotó: Gábor Ágnes – FMKI

Az év utolsó napján is akadt feladat, műszaki mentés, kéménytűz, de Fejér megyében nem volt tűzijáték használata miatt baleset vagy tűz.

Sajnos az elmúlt két év nem múlt el karácsonyfatüzek nélkül Fejérben. 2019-ben és 2020-ban is januárban okoztak lakástüzet kigyulladt karácsonyfák. A lakásokban felállított fenyők gyúlékonysága ugyanis napról napra fokozódik a meleg miatt, így egy csillagszóró szikrája is elegendő. Ha a fa kigyullad, húsz másodpercen belül lángba borul a szoba.

Nem szabad megfeledkezni a szén-monoxid-mérgezések kockázatáról sem azokban a lakásokban, ahol nyílt égésterű gázkazán, gázbojler, vízmelegítő, fali fűtőtest, konvektor és kályha működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!