magára hagyta sérült unokáját

2021.01.14. 13:00

A beismerő vallomást a bíróság nem fogadta el

Gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette ügyében tartott előkészítő ülést szerdán a Székesfehérvári Törvényszék. A bíróság az eset egyetlen vádlottját idézte be.

Baráth Eszter

A szomorú ügy tárgyalása márciusban folytatódik

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vádirat szerint a vádlott férje halálát követően lányával és annak családjával élt egy háztartásban. 2019 novemberében az özvegy lányával és középsúlyos értelmi sérült, vak unokájával tartózkodott otthonukban. A kiskorú sértettet – aki bár önállóan fürdeni nem tudott, de a vízben szívesen játszott – édesanyja a vízzel feltöltött zuhanytálcába ültette. Ezt követően megkérte a nagymamát, vigyázzon a gyermekre, míg ő a ház egy külön bejáratú helyiségébe megy néhány percre. A vádlott eleget tett lánya kérésének, és a fürdőszoba ajtajából figyelte a sértettet, később viszont a gyermeket magára hagyta, és a bejárati ajtó elé ment dohányozni. Az, hogy pontosan mennyi ideig volt távol, nem meghatározott. Ez idő alatt ismeretlen okok miatt a sértett az oldalára borult, légzőszervei a víz alá kerültek. A visszaérkező édesanya ebben a testhelyzetben találta a gyermeket, azonnal kiemelte a vízből. Az anya laikus, majd a kiérkező mentők szakszerű életmentő beavatkozása ellenére a sértett a helyszínen életét vesztette – derül ki a bírósági anyagból.

A szomorú ügy tárgyalása márciusban folytatódik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előkészítő ülésen az ügyészség ismertette a vádiratot, majd Borbély Attila bíró tette fel kérdéseit. A vádlott elmondása szerint az ügy részleteire nem emlékszik, melyek között fontos pontok is szerepelnek. A nyomozás során ugyan készítettek igazságügyi pszichiáter szakértői véleményt, de a vádlott mutatott viselkedése szerint beszámítási képességét illetően kételyek merültek fel.

Bűnösségét ugyan beismerte, de a kérdésekre többször a „nem tudom” és a „nem emlékszem” hangzott el válaszul. Emiatt és az ülés ideje alatt tanúsított magatartása miatt, a bíróság elutasította vallomását, az ügyészség pedig további vizsgálatokat kért a nő elmeállapotára irányulóan. Az eljárás a március elejére kitűzött tárgyaláson folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!