pár pillanatig

2020.12.29. 12:33

Breaking: Földrengés Fejér megyében! (folyamatosan frissítve, videó)

Egy pici és egy nagyobb földrengést is érzékeltek Székesfehérváron az elmúlt pillanatokban.

S. Töttő Rita, feol.hu

Fotó: APA/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Frissítés:

Fejér megye számos településén és azon túl is sok helyről jelezték az olvasók, hogy tapasztalták a rezgéseket. Fehérvárcsurgón, Alcssútdobozon, Kislángon, Martonávásáron, a megyehatár után, Várpalotán is volt, aki érezte az enyhe földrengést. De ezt a sort bármeddig lehetne folytatni, mert mindenhol érezték: Bicskén, a Velencei-tónál, Szabadbattyánban, Tordason, hogy csak néhányat említsünk. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már felvette a kapcsolatot a Szeizmológiai Intézettel, a részletekről később beszámolunk.

Előzmény:

Egy olvasónk jelezte: a Királykúton a kanapén ülve is érezték, ahogy megremeg körülöttük minden. Mozgott a kanapé és a karácsonyi fények is rezegtek. Igaz, csak pár pillanat volt az egész, de komoly szinten érezhető volt. A városnak azonban nem minden pontján érezték a földrengést.

Másik olvasónk jelezte: az egyik 1-2 másodpercig tartott, a másik pedig 5-6 másodpercig. Volt olyan is, aki a Kelemen Béla lakótelepen is érezte. Az idokep.hu szerint több városban is érezni lehetett a földrengést, Budapesten és Pécsett egyaránt. Tegnap Horvátországban volt 5,4-es erősségű földrengés.

A Tóvárosi lakónegyedben többen is érezték, szaladtak le a panelházakból. Reméljük, hogy ez csak a horvátországi utórengése volt, és ennél több nem lesz – mondta el az egyik lakó, aki szintén tapasztalta a történéseket.

A Széchenyi útcában is lehetett érezni a rengést majdnem 10 másodpercig – írta nekünk Zoltán, míg Dóra a Várkörúton tapasztalta a rengést.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma pedig közösségi oldalán erősítette meg a hírt, hozzátéve, hogy Horvátországban újabb nagyobb földrengés ijesztette meg a lakosságot. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a feol.hu-nak elmondta: ma 12.19 perckor Zágrábtól dél-keletre 42 kilométerre, a magyar határtól 100 kilométerre volt az újabb nagyobb földrengés, pontosan 6,3 erősségű. Ezt érezhette lakosság Magyarország több pontján, így Fejér megyében is. Mukics Dániel tűzoltó alezredes hozzátette: Magyarország nem tartozik a földrengés veszélyes országok közé, ami nem azt jelenti, hogy nincs, hanem hogy ritkák és gyengék.

– Ha földrengést érzékelünk, ne kezdjünk el hagyat-homlok menekülni az épületből, mert ilyenkor történhetnek a nagyobb balesetek! –hívta fel a figyelmet az alezredes, hozzátéve: a nem rögzített tárgyak, üvegfelületek eltörhetnek, leeshetnek, és ezek okozhatnak sérüléseket. – Ha reng a föld, bújjunk az asztal, ágy alá, vagy álljunk be az ajtófélfa alá. Ezek olyan biztonságos pontok, ahol a lehulló tárgyak nem okozhatnak bajt. Utána menjünk csak ki és nézzük meg, érte e kár a vezetékeket. Ha igen, hívjuk a szolgáltatót és a 112-t – tanácsolta a katasztrófavédelmi szóvivő. Eddig károkról nem érkezett még bejelentés.

Olvasónk videót is küldött Székesfehérvárról:

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/12/9244920foldrenges.mp4"][/video]

Zsanett Velencén videóra vette, hogyan hullámzik a csillár:

[video width="640" height="368" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/12/9246989video1609243851.mp4"][/video]

 

Pécsett igen komoly rengéseket éltek át a lakók:

 

Ha van felvétele, vagy Ön is érezte a földrengést, írja meg nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!