Felfüggesztett börtönbüntetés a fiataloknak

2020.11.12. 07:45

Nem segítettek a nagylóki férfin, felfüggesztett lett a vége

Tavaly november 29-én, a nagylóki italozó teraszán találták meg annak a 43 éves férfinak a holttestét, akit előtte este székekhez kötöztek. Szerdán azoknak az ügyében született bírósági ítélet, akik nem segítettek a kikötözött férfin.

Baráth Eszter

Nagy médiaérdeklődés övezte a valóban megdöbbentő, példa nélküli eset tárgyalását

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A háromgyermekes családapa végtagjait egy szék lábához és karfájához rögzítették, valamint hátára egy másikat erősítettek. Az ittas állapotban alvó férfit magatehetetlen helyzetben hátrahagyták. Valószínű, hogy az éjszaka folyamán próbált kiszabadulni, de a székekkel eldőlt és a hideg kövön fekve kihűlés miatt életét vesztette.

Csaknem egy évvel később, szerdán került sor azon vádlottak előkészítő ülésére, akik ugyan nem vettek részt a sértett lekötözésében, később érkeztek, de nem nyújtottak segítséget. A Fejér Megyei Főügyészség vádja szerint segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt idézték be őket a Székesfehérvári Járásbíróságra.

Nagy médiaérdeklődés övezte a valóban megdöbbentő, példa nélküli eset tárgyalását
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vádak és tudnivalók tisztázása után a bíróság egyesével hallgatta meg a vádlottakat. A négy vádlott egyhangúan beismerte bűnösségét és a további tárgyalások jogáról lemondott. Mindannyian elmondták, hogy amikor a bűncselekmény helyszínére érkeztek, a sértettet már megkötözve, alvó állapotban találták további három vádlott társaságában, akiktől megtudták, ők tették ezt a részeg vendéggel. A fiatal szemtanúk az kocsmához már zárás után érkeztek, így telefonos egyeztetést követően a felszolgáló a teraszra vitte az italt. Elmondásuk szerint 5-10 percet tartózkodtak a helyszínen, majd a többi jelenlévővel egyidejűleg, a sértettet magára hagyva távoztak. Akkor nem gondolták, hogy ekkora tragédia történhet. Mind a négy vádlott megbánást tanúsított, beismerték, hogy el kellett volna oldozniuk a férfit és segítséget kellett volna hívniuk.

 

A védőügyvédek arra kérték a bíróságot, hogy a vádlottak beismerő vallomásaikat, rendezett magánéleti hátterüket, tanúsított megbánásukat és büntetlen előéletüket figyelembe véve hozzák meg a végleges ítéletet. A vádlottak együttműködése és beismerése miatt nem volt akadálya, hogy már az előkészítő ülésen ítélet születhessen. Az V. és VI. rendű vádlottakat 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett, míg a tragédia idején fiatalkorú, VII. és VIII. rendű vádlottakat 8 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A vádlottak nem fellebbeztek, így az ítélet jogerős.

Az üggyel kapcsolatos további tárgyalásokra a következő hetekben kerül sor. A továbbiakban az V., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakat tanúként hallgatja ki a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!