A kiszabható bírságot mi is kiszámolhatjuk

2020.09.16. 07:10

Szeptember 17-én, az ország teljes területén koordinált sebesség-ellenőrzést végez a rendőrség

Nyolc van belőlük a megyében, és éjjel is látnak. Gyorshajtók, reszkessetek! Avagy szeptember 17-én, az ország teljes területén koordinált sebesség-ellen­őrzést végez a rendőrség.

Kiss László

A sebességmérő eszközök alkalmazása csupán az egyik, de olykor igen fájdalmas eleme a közlekedés biztonságának növeléséért tett intézkedéseknek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A köznyelvben csak fix, azaz állandó helyre telepített traffipaxokkal kapcsolatban kerestük kérdéseinkkel a rendőrséget. Ezek nem traffipaxok, hanem komplex közlekedési ellenőrzési pontok, azaz a sebességmérés csak egy a számos funkciójuk közül – igazított ki minket az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata válaszlevelében. (Erre vonatkozóan további részleteket nem közöltek, de mi utánanéztünk: a szerkezet nemcsak a járművek sebességét tudja pontosan mérni, hanem egyéb közlekedési szabálysértéseket is képes dokumentálni, például a tilos jelzésen való áthaladást, a behajtási tilalom megszegését, a buszsávban, leállósávban való közlekedést is.) Fejér megyében nyolc ilyen működik, helyüket pedig a forgalmi és baleseti adatok alapján jelölték ki – tudtuk meg a rendőrségtől. S hogy mennyire váltak be?

Erre a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy a sebességmérő eszközök alkalmazása csak egyik eleme a közlekedés biztonságának növeléséért tett intézkedéseknek, melyek körében ott található például a prevenció, az oktatás és az ellenőrzés is. Tévedés túlságosan nagy szerepet tulajdonítani hát nekik – derült ki számunkra az ORFK írásos válaszából. Arra a nyilván nem egyszerű kérésünkre, miszerint a komplex ellenőrzési pontok szerepét számszerűsítsék nekünk, akár a megbírságolt autósok számával, akár a kiszabott bírság összegével, a következő két adatot kaptuk.

A sebességmérő eszközök alkalmazása csupán az egyik, de olykor igen fájdalmas eleme a közlekedés biztonságának növeléséért tett intézkedéseknek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly a megengedett sebesség túllépése miatt országosan összesen 747 613 esetben 24 milliárd 139 millió 781 ezer forint összegben szankcionált a rendőrség.

Próbáltuk megtudni, hogy esetleg tervezik-e újabb ilyen komplex ellenőrzési pont telepítését, esetleg már meglévő áthelyezését vagy éppen megszüntetését. Erre azonban csak azt a választ kaptunk, hogy – idézem – „a szakemberek folyamatosan elemzik a közlekedési, illetve baleseti helyzetet”. Hát ettől nem lettünk sokkal okosabbak.

A rendőrséget szembesítettük azzal az olykor-olykor felbukkanó vélekedéssel is, miszerint ezek a készülékek nincsenek is mindig bekapcsolva. Igaz-e? – tudakoltuk őszinte kíváncsisággal. Egyszavas választ kaptunk a kérdésre. „Nem.” De most őszintén: mi más választ is reméltünk? Ugyancsak egyszavas a válasz arra a – szintúgy álnaiv – kérdésünkre, hogy látnak-e a készülékek a sötétben. A gyors­hajtásért kiszabható büntetési tételek esetében pedig érdeklődésünkre egy internetes honlapot ajánlott a figyelmünkbe a rendőrség. A kreszvaltozas.hu oldalon található kalkulátor segítségével mindenki kiszámíthatja, mire számíthat akkor, ha óvatlanul szalad be egy ilyen sebességmérővel (is) felszerelt kapu alá. Nos, természetesen mi is kipróbáltuk. Kicsit azonban meglepődtünk, mert arra az esetre, ha a 30-as táblánál negyvennel találunk haladni, a kalkulátor azt írta ki: „nincs eredmény.” Durvább sebességtúllépés esetén azonban már működött: ha a lakott területen, ahol ugye általában 50 a legnagyobb megengedett sebesség, hetvennel találnánk hajtani, akkor a bírság összege 30 ezer forint. Legalábbis a kalkulátor szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!