több, mint egy hónapon át

2020.03.11. 09:01

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Fejér megyében is

Az országos rendőrfőkapitány 2020. március 11-én 00.00 órától 2020. április 30-án 24.00 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

police.hu

Forrás: shutterstock

Amint megtudtuk: a törvény úgy rendelkezik, igazoltatni csak „bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme érdekében” lehet. Ezzel szemben „fokozott ellenőrzés” idején a rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatát átvizsgálhatják, a kocsik csomagtartójába is benézhetnek, és ehhez semmilyen indokra sincs szükségük.

A hír kapcsán felmerült kérdéseinkkel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához fordultunk. Miszerint: Lehet-e tudni részletesebben, hogy mit is jelent a fokozott ellenőrzés? Közúton az autósokat, utcán a gyalogosokat ellenőrzik? Elsősorban mit ellenőriznek? Valakit vagy valakiket köröznek? Összefüggés állhat fenn a koronavírussal, illetve március 15-vel kapcsolatban?

Fejér megyében hol lesz több traffi pax? Mely településeken, mely utcákban? A jogvédők álláspontja szerint a fokozott ellenőrzésre nem ad keretet a jogszabály. A kriminológia úgy fogalmaz: a közrendet és a közbiztonságot a célzott nyomozás és a bűnelkövetők körözése szolgálja leginkább, nem pedig a minden ok nélküli, szúrópróbaszerű igazoltatások. Csepely Balázs rendőr százados az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletére továbbította kérdéseinket. Érdeklődésünkre az ORFK a következőket közölte: „Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

Az országos rendőrfőkapitány 2020. március 11-én 00.00 órától 2020. április 30-án 24.00 óráig Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében – tájékoztat honlapján a rendőrség.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!