A kutya egy 2,5 méteres láncra volt kötve

2020.03.11. 16:00

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy Fejér megyei nő ellen

A Sárbogárdi Járási Ügyészség különös szenvedést okozó bánásmód alkalmazásával elkövetett állatkínzás bűntette miatt vádiratot nyújtott be azzal a nővel szemben, aki egy Fejér megyei településen a kutyáját láncra kötve magára hagyta megfelelő mennyiségű és minőségű élelem, illetve ivóvíz nélkül, amely miatt az állat súlyosan lefogyott, és különböző betegségek alakultak ki nála.

Fejér Megyei Főügyészség

A vádirat szerint a vádlott testvérének a családja 2017 végén külföldre költözött és az állatot véglegesen a vádlottnak adták. A terhelt 2019. január 14-én külföldre utazott úgy, hogy a kutya ellátásával nem bízott meg senkit, az állatot láncra kötve magára hagyta, megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel, ivóvízzel való rendszeres ellátását nem biztosította, amely következtében az állat két hét alatt közel 14 kg súlyúra lefogyott, kiszáradásban, tüdőgyulladásban és idült kötőhártya gyulladásban szenvedett.

Állampolgári bejelentés alapján a rendőrség és az állatorvos a helyszínre érkezett. A megtaláláskor a kutya egy 2,5 méteres láncra volt kötve, a lánc a földbe ütött vaskaróra volt feltekeredve, az eb a láncon, a házaként szolgáló rossz, elfektetett hűtő előtt lévő ruhákon legyengülve, remegve feküdt. A kutya közelében üres etető- és itatótál volt, amelyet a kutya a feltekeredett lánc rövidsége miatt nem is érhetett volna el. Az ebet állatkórházba szállították, ahol infúziós kezelést és orvosi ellátást kapott. A hiányos takarmánnyal és ivóvízzel való ellátottság következtében az állat súlyos fokban lesoványodott és kiszáradt, amely összefüggésbe hozható az állattal való bánásmóddal. A vádlott által tanúsított súlyos elhanyagolás alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. A vádlott által tanúsított bánásmód különös szenvedést okozott az állatnak.

 

Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!