Megtépázott autók, épületek

2020.02.11. 07:00

Jött, látott és tarolt: a viharos szél ismét nagy pusztítást végzett Fejérben

Ciara. Egy újabb veszélyes női név, amelyet biztosan többen is emlegetni fognak még.

Szanyi-Nagy Judit

A nagy erejű széllel érkezett vihar, Ciara elsősorban a Fejér megyei épületek tetejében, illetve a nagyobb gépjárművekben tett kárt. Lemezfedéseket bontott, az autókat pedig árokba borította – ez utóbbi a seregélyesi elkerülőn készült fotón is látható

Fotó: Katasztrófavédelem

Bicskén a művelődési ház tetejének szélén egy másfél méteres lemezdarabot tépett fel a szél. A problémát a járókelők jelezték, az intézmény vezetősége pedig azonnal lépett: az így balesetveszélyessé vált járdaszakaszt lezárták, majd értesítették a polgármestert és a katasztrófavédelmet. A tűzoltók még aznap kivonultak, s helyrerakták az elemeket – értesültünk Nagyné Szita Erzsébet igazgatótól. Történt mindez a múlt héten. Hétfőn érdeklődtünk: akkor minden rendben volt az épülettel. Más megyei építmények azonban nem voltak ennyire szerencsések.

Több mint harminc

Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivő lapunk kérdésére elmondta: a Dunántúlon is tomboló, erős széllel érkezett Ciara vihar miatt csak a hétfő délutáni órákig több mint harminc beavatkozásban vettek részt kollégáik. Mindez a megye déli részét érintette leginkább, de Enyingtől elkezdve Tácon át egészen Seregélyes, Pusztaszabolcs és Velence vonaláig dolguk akadt a tűzoltóknak.

A nagy erejű széllel érkezett vihar, Ciara elsősorban a Fejér megyei épületek tetejében, illetve a nagyobb gépjárművekben tett kárt. Lemezfedéseket bontott, az autókat pedig árokba borította – ez utóbbi a seregélyesi elkerülőn készült fotón is látható
Fotó: Katasztrófavédelem

Ezek a beavatkozások főleg az épületek tetőszerkezetét érintették: a szél pala-, illetve lemezfedéseket bontott meg. Ezenkívül „különlegesebb” esetek is történtek. Tácon például egy csöveskukorica-tárolót (fagórét) döntött fel a szél. A tároló a szomszédos melléképületre dőlt; a tűzoltók motoros láncfűrész segítségével aprították fel az építményt.

Sárbogárdon egy garázs tetejét tépte le a szél, Kislángon pedig három kisebb mezőgazdasági tárolóépület lemezfedését szakította le a vihar – az egyiket teljesen, a többit részlegesen. A lemezdarabokat a környező fák fogták fel.

Az M7-es autópálya velencei pihenőhelyén az egyik üzemanyagtöltő állomás húsz méter magas reklámtábláján a lemezburkolatot is megkezdte a szél, ezt a darabot létraszer segítségével vették le a tűzoltók.

A 62-esen több baleset is történt a szél miatt – például a seregélyesi elkerülőn
Fotó: Katasztrófavédelem

Igar-Vámszőlőhegyen tűzeset történt: tíz hektáron árokpart égett nádassal, illetve hat-nyolc fűzfával együtt. A többórás oltást a szél csak nehezítette. A fák törzse annyira megégett, hogy a sikeres beavatkozás után ki kellett vágni azokat motoros láncfűrésszel.

Mindezek mellett a 62-es főúton két közlekedési baleset is történt. Az egyik Szabadegyházánál, ahol egy kamion rakomány nélküli pótkocsiját borította a szél a szalagkorlátra. A tűzoltók visszabontották a ponyvát, majd daru és csörlő segítségével visszahúzták egyenesbe a pótkocsit. A másik baleset a seregélyesi elkerülőn történt, ahol egy vasöntvényeket szállító teherautó az árokba hajtott és az oldalára borult. A forgalmat nem akadályozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!