ZÚZMARA, ÓNOS SZITÁLÁS IS VÁRHATÓ

2020.01.13. 08:42

Köd nehezíti a közlekedést, a rendőrök óvatosságra intik a sofőröket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki.

police.hu, utinform

Az előrejelzések szerint hétfőre virradó éjjel országosan sűrű, zúzmarás köd képződésére van esély, amely hétfőn napközben tartósan megmaradhat. A borult, ködös tájakon ónos szitálás is kialakulhat.

Ügyeljünk a sebességre!

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől! Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon.

Nem vagyunk fáradhatatlanok

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt! – int óvatosságra honlapján a rendőrség.

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!

A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is! A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk!

Ügyeljünk a követési távolságra is!

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik! Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

hogy mindenki hazaérjen!

További hasznos jó tanácsokért, kattintson ide!

Útállapot és látási viszonyok az utinform tájékoztatása szerint:

A gyorsforgalmi, valamint a fő-és mellékutak utak a preventív védekezés nyomán mindenhol sónedvesek, vagy felszáradóban vannak, de Győr-Moson-Sopron megyében elszórtan már száraz alsóbbrendű útszakaszokra is számítani lehet.

Országszerte továbbra is ködfoltok nehezítik a közlekedést. Az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszán és Sárbogárd térségében látótávolság akár 100 méter alá is csökkenhet, de az M7-es autópályán Martonvásár és Balatonvilágos térségében, az M1-es autópálya bicskei szakaszán, Ajka és Tatabánya térségében, az M3-as autópályán Gödöllőnél, a ceglédi mérnökség területén, az M43-as autópályán Makónál, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 100 és 300 méter közé csökken a belátható út hossza.

Általában szélcsend van, az Észak-Dunántúlon viszont időszakosan megélénkül a szél.

A hőmérséklet -3 és +3 fok között változik, az enyhébb értékeket az északnyugati országrészben mérték.

Várjuk ködös képeiket a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik