Megállás nélkül keresik az eltűnt utasokat

2019.06.08. 07:05

Magyar és dél-koreai hivatásos és önkéntes mentők Dunaújvárosnál kutattak az áldozatok után

A kilenc nappal ezelőtt, május 29-én, szerdán este Budapesten szerencsétlenül járt, Hableány nevű kirándulóhajó még eltűntként számontartott utasainak keresése pénteken is folytatódott: Dunaújvárosban, a volt kompkikötőnél is felállítottak egy mentőbázist.

Pekarek János

A dunai hajóbaleset áldozatainak keresése kutyákkal Dunaújvárosnál Fotó: Zsedrovits Enikő

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kérésére három önkéntes mentőcsoport tagjai szálltak itt vízre motorcsónakokkal és keresőkutyákkal, hogy végigkutassák a Duna két partját a térségben. Itt voltak a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei közül is néhányan.

A magyar önkéntesek csónakjaiban is ott ültek a koreai kollégák

Jackovics Péter tűzoltó ezredes, az OKF veszélyhelyzet- kezelési főosztályának vezetője újságíróknak a helyszínen elmondta: a szolnoki Életjel Mentőcsoport, a szegedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a miskolci Spider Speciális Felderítő és Mentőcsapat tagjai a Folyami Katasztrófavédelem munkatársaival és a dél-koreai parti őrség katonáival kiegészülve indultak az eltűntek keresésére. (Mint ismeretes: Érdnél, Ercsinél, Kulcsnál és Hartánál is találtak már a hajószerencsétlenség áldozatai közül.) A szerencsétlenség óta száznál több ember kutat a Dunán, közölte az ezredes. Mindeközben a folyó fölött a Magyar Honvédség Mi–17 típusú kutató-mentő helikopterét is megfigyelhettük, pénteken 11 óra 45 perckor dél felé, 12 óra 50 perckor észak felé végighaladva a városnál, alacsonyan a Duna fölött: valószínűleg a honvédek is keresőszolgálatban voltak.

A dunai hajóbaleset áldozatainak keresése kutyákkal Dunaújvárosnál Fotó: Zsedrovits Enikő

A mentők munkáját több kutya segítette: így a miskolciak 4 éves Bodza, 7 éves Bini nevezetű fekete labradorja, a 3 éves német juhász, Hope. A 3 hónapos welsh terrier, Nózi tanulóként tartott velük. A keresés megkezdése után röviddel már jelzett a szolnokiak kereső tacskója: Dunaújvárostól délre, Kisapostag magasságában, egy holtág partjánál emberi test jelenlétét mutatta. A kutatócsoport kontrollvizsgálatot kért: egy másik kutyás csónak indult a helyszínre. Közben a harmadik csónak a várostól észak felé folytatta a keresését. A dél-koreai parti őrség és hadsereg különböző színű, fajtájú egyenruhákat viselő tagjai is jelen voltak a Dunaújvárosnál gyülekező mentőcsapatokkal. Ők még keresődrónokat is bevetettek a Duna fölött. Voltak közöttük búvárok is. A magyar önkéntes mentők kutyás csónakjaival is vízre szálltak a koreai kollégák, akik természetesen folyékonyan beszéltek angolul, akárcsak a magyar kutatók. De többnyire nem volt szükségük szavakra: mindannyian jól értik a dolgukat, a parton is, a csónakokban is azonnal megtalálták az összhangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!