ÖSSZEFOGÁS

2019.05.15. 21:18

Új fecskendőre gyűjtenek az M1-esen is mentő bicskei tűzoltók

Tatabányáig is eljönnek bicskei önkéntes tűzoltók, ha baj van, ám egyik járművük állapota hamarosan annyira leromolhat, hogy alkalmatlan lesz a bevetésekre.

kemma.hu

A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság egy új, úgynevezett 1-es fecskendőre gyűjt, a jelenlegi járművüket ugyanis 1-2 éven belül le kell cserélni. A lánglovagoknak megyénk is sokat köszönhet, rendre részt vesznek közös beavatkozáson szűkebb hazánk tűzoltóival, és az 1-es úton, illetve az M1-es autópályán is sok-sok mentésben vettek már részt. Tavaly például a bajnaiakkal egy zsámbéki házból hoztak ki gázpalackokat: Dévity Attila tűzoltó főtörzsőrmester, valamint ifj. Apró Attila a saját testi épségét kockáztatva akadályozta meg a nagyobb bajt.

Az önkéntesekből álló bicskei tűzoltóság, mindamellett, hogy 13 településre vigyáznak, az autópályán elsődleges beavatkozók Biatorbágy és Tatabánya között is beavatkoznak, és hozzájuk tartozik az 1-es út 24 kilométere is. Mint megtudtuk, Bicskén minden tűzoltó a szabadidejét áldozza fel ezért a nemes hivatásért, mondhatni másodállásuk az, ha szükséges, riasztásra sietnek, éjjel-nappal, hétköznap-hétvégén vagy akár ünnepnapon is, ezzel is hozzájárulva a környezetük védelméhez.

Feladatuk van bőven. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy elsődleges beavatkozó járművükben, amely a BICSKE 1 hívójelre hallgat, 80 ezer megtett kilométer van. A 2005-ös autó mostanra, szinte minden hónapban javításra szorul. Nagy igénybevételnek van

kitéve, hiszen az elmúlt évben 369, tavalyelőtt 370 riasztásunk volt. Polgár Viktor elnök elmondása szerint az idei év is hasonlóan magas számot jelez előre. Ezért is van szükségük egy új beavatkozó járműre 1-2 éven belül, mert állapota ennyi idő alatt olyan mértékben romolhat, hogy tartalék járműnek sem lesz alkalmas.

A tűzoltóság saját bevételeinek az 50 százaléka normatív állami támogatásból, 15 százaléka a bicskei önkormányzattól, és a maradék bérmunkákból tevődnek össze. Ez az összeg ekkora mértékű beruházásra nem. Az új gépjármű beszerzésére Bicske rendkívüli támogatásként felajánlott 20 millió forint, de ez a legfőbb beavatkozó jármű cseréjéhez sajnos nem elegendő. Mivel a Bicskén és környékén felmerülő feladatok speciálisak, köszönhetően a földrajzi adottságoknak, a megfelelő jármű összköltsége eléri a nettó 130 millió forintot. Éppen ezért indítottak adománygyűjtést a lánglovagok – írja a kemma.hu

A tűzoltóság a felajánlásokat az alábbi bankszámlaszámon tudja fogadni:

Bicskei Önkéntes Tűzoltóság, Erste Bank: 11600006-00000000-80926933

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!