Erősebb jelenlét a turistákért

2019.05.31. 07:00

Rendőri szempontból is kezdődik a szezon Fejér megyében

A tópartot ugyan még eső áztatta, ám a szezonkezdésre a rendőrség már felkészült.

Bokros Judit

Megerősített rendőri állománnyal készülnek a szezonra

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megyei rendőr-főkapitányság szervezésében, Velencén tartották a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság turisztikai idényt megnyitó értekezletét. Lakatos Tibortól, az ORFK Közrendvédelmi főosztályvezetőjétől megtudtuk: a kezdődő nyári szezonban megerősített rendőri erőt küldenek a Velencei-tó és a Balaton térségébe. Ha a turisták száma indokolja, a bűnözők kiszűrésére külön akciókat hajtanak végre, s felügyelik az autópályák, főutak forgalmát. Lényeges a vízi közlekedés rendjének fenntartása, mert egyre több a jármű, s a vezetők magatartása nem mindig szabálykövető. Hangsúlyos a bűn- és baleset-megelőzési kampányok folytatása is – fogalmazott Lakatos Tibor.

Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság

Azt már Vörös Ferenc, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese mondta el: Somogy, Veszprém és Zala megye mellé 2008-ban csatlakozott Fejér megye, hogy együttműködjenek a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottságban, a turisztikai szezon rendőri biztosítása érdekében. Azóta a négy megye évente felváltva elnököl, ránk most harmadszor került sor.

– Az idei szezonban arra számítunk, hogy az elmúlt években a Balaton és a Velencei-tó térségében kialakult egyensúlyi helyzet – köszönhetően például az ismertté vált közterületi bűnesetek csökkenő számának – fennmarad. Tehát kedvező időjárás mellett ismét sokan lehetnek a tópartokon, így az ide tartó, valamint az Adriáig vezető autóutakon, autópályákon is megnő a forgalom. A rendészeti feladatok ellátásában partnereinkkel – többek között a polgárőrség, a katasztrófavédelem – működünk együtt.

Megerősített rendőri állománnyal készülnek a szezonra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindenhol ott lesznek, ahol kell

A közterületeken nem demonstráljuk túl a rendőri jelenlétet, de igyekszünk mindenhol ott lenni, ahol szükséges. Péntek délutántól vasárnap késő estig támogatjuk az M7-es és a környező utak forgalmának lebonyolítását. Motoros rend­őrök is segítik majd a munkát, és a Készenléti Rendőrség helikoptere is támogat bennünket. Közterületen ott erősítjük a jelenlétet, ahol nagyobb tömeg várható, például fesztiválokon, kiemelt sportrendezvényeken.

Vízi balesetek, lopás

Az ezredes kiemelte még a vízbiztonság kérdését. Arra készülnek, hogy ha vihar várható, akkor megelőző információkat adjanak, illetve a vízben lévőket a part felé tereljék, viharjelzés esetén betartassák a hatósági szabályokat. A tapasztalatok szerint az elmúlt években csökkent a vízi balesetek száma.

A strandokon a legtipikusabb bűncselekmény a lopás. A strandok üzemeltetőinek figyelmét mindig felhívják arra: ha lehet, biztosítsanak ingyenes, vagy elérhető árú értékmegőrzőt. Járőrözés közben a rendőrök próbálnak figyelni, s adott esetben intézkedhetnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!