Frissen Fejérből

2021.06.09. 18:30

Rád lehet nézni, de a napba nem – Gyűrűs napfogyatkozásban lehet részünk csütörtök délelőtt

Délelőtt, a csütörtöki nap folyamán egy úgynevezett gyűrűs napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi, de nem akárhogyan!

feol.hu

Fotó: pixabay.com

Magyarország területén, így Székesfehérváron is – amennyiben az időjárási viszonyok is engedik – különleges, gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk meg. Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. Mivel a csütörtöki „csak” gyűrűs lesz, gyakorlatilag az történik, hogy a teljes árnyéksávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a napot, így egy látványos fénygyűrű marad meg a fekete holdperem körül. A Hold éppen földtávolban jár, kisebb méretűnek fog látszani, mint a napkorong – magyarázza közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A fogyatkozás maga egyébként nyolc százalékos lesz Budapest területén, Szegednél csak négy.

Magyarán ez annyit jelent, hogy ha nem figyelünk oda, lemaradunk róla, szabad szemmel ugyanis észrevehetetlen a jelenség, ennek ellenére azonban abszolút nem veszélytelen, sőt.

Szabadszemmel soha!

Hogy megértsük, milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor és milyen károkat okoznánk a látásért felelős érzékszervünknek, Cserta János optometrista, látszerész mesterhez fordultunk válaszokért. Rögtön, a beszélgetés legelején, kategorikusan kijelentette, hogy szigorúan tilos közvetlenül, vagy akár napszemüvegen keresztül megfigyelnünk a gyűrűs napfogyatkozást. Ilyen esetekben ugyanis olyan intenzív sugárzás éri a retinát, az éleslátásért felelős területet, hogy visszafordíthatatlanul károsítja a fényérzékelő receptorokat. Amennyiben huzamosabb ideig tesszük ki szemünket ilyen veszélynek, az a makula degenerációjához vezet.

Milyen eszközök állnak tehát rendelkezésünkre a jelenség megfigyelésére, hogy ha nem szeretnénk kockáztatni szemünk világának épségét? A látszerész mester szerint a hegesztő pajzsokba való üveg (DIN 12-es fokozattal) a legoptimálisabb a napfogyatkozás biztonságos figyelemmel kísérésére. Amennyiben van rá lehetőségünk, naptávcsővel, illetve napfogyatkozás-szemüveggel is kitűnően megfigyelhetjük ezt az izgalmas jelenséget. A fogyatkozás teljes pompájában gyönyörködhetnek egyébként Kanada, Grönland és a Szibéria területén élők, de nekünk sem lehet majd okunk a panaszra. Székesfehérváron a maximum nyolc százaléknyi kitakarást csütörtök délelőtt, 10:03 és 11:24 között élvezhetjük, nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fentebb leírt óvintézkedések szigorú betartása mellett. Kérjük olvasóinkat, hogy ne vegyék félvállról szemük épségének megőrzését!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!