Másutt mínusz 15-20 fok is lehet!

2021.01.12. 20:00

Bekeményít a tél Fejér megyében is – Hétvégére mínusz 10 fokot mutatnak majd a hőmérők

Míg decemberben olykor tavaszias időnek örülhettünk, januárban a tél megmutatja igazi arcát, így akik nem szeretik a hideget, jobban teszik ha ezen a hétvégén nem mozdulnak majd ki. Ha pedig mégis, öltözzenek melegen, hiszen napközben is kemény fagyok várnak ránk.

Bagotai Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock-Studio

Bán Balázs székesfehérvári meteorológus elmondta mi vár ránk a hét második felében, illetve arról is tájékoztatott mi történik majd, ha ez a hideg a jövő hét folyamán is kitart. Egy biztos, ha így marad, szükség lehet a szánkókra, aminek a gyerekek biztosan örülnek majd.

A következő időszakban az előrejelzések szerint megérkezik az igazi téli idő. Egyelőre még száraz változatban, de a hőmérsékletek tekintetében már a január közepének megfelelő, sőt már ez alatti értékek várnak ránk. Ezidáig az átlagnál jóval enyhébb volt a tél. December hónap középhőmérséklete 3 fokkal haladta meg a sokévi december havi átlagot.

Január eddig eltelt időszaka sem a nagy hidegekről szólt. Fagy is alig fordult elő. Most azonban fordul Európa légáramlási helyzete, és az eddigi délies, vagy nyugatias, enyhe levegőt szállító légpályák északiasra, illetve keletiesre váltanak és ezzel eleinte szolidabb, majd a hétvégén már zordabb, hideg levegő érkezhet. Ennek hatására a nappali maximumok is egyre alacsonyabbak lesznek. A hét végéig még napközben kevéssel fagypont felett lehetnek ezek az értékek, de hétvégén és a jövő hét elején még nappal is fagyra készülhetünk.

Éjszakánként minden nap fagyni fog, de a hét legvégén már akár a mínusz 10 fokot is közelítheti a minimum érték térségünkben is.

Az ország fagyzugos részein, például a nógrádi medencékben, vagy a Nyírségi homokhátak közti völgyekben akár mínusz 15 fok alatti fagyok is előfordulhatnak. Egyelőre az érkező hideggel jelentősebb csapadék, hó nem várható, de a hideg beáramlást elszórt hózáporok is kísérhetik, de ezekből területileg és mennyiségileg jelentősebb hótakaró várhatóan nem alakul ki.

Amennyiben ez a hideg levegő a jövő hét folyamán is kitartana, akkor a következő hét második felében akár már kiterjedtebb, számottevő havazás sem elképzelhetetlen. Az időtáv miatt azonban ennek megvalósulása még erőteljesen kérdéses. A gyerekek azonban biztosan örülnének, ha ez megvalósulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!