Vajon idén megtörik a sorozat?

2020.12.24. 07:30

Közel 20 éve örülhettünk utoljára fehér karácsonynak Székesfehérváron

Vajon fehér lesz a karácsony? Hangzik fel a kérdés minden év decemberében és kezdődnek el vele együtt a találgatások is.

Bagotai Zsanett

De most inkább utazzunk vissza egy kicsit, vagy talán nem is olyan kicsit a múltba és nézzük meg mikor örülhettünk utoljára havas karácsonynak szeretett városunkban.

Ehhez az utazáshoz Morvai Lászlót hívtuk segítségül, aki hosszú évek óta foglalkozik meteorológiával és jegyzi fel hűségesen a csapadékadatokat Székesfehérvár területén.

A szakértőtől elsőként az tudtuk meg, hogy a havas napok száma városunkban csökkenést mutat

- Székesfehérváron a decemberi átlagos csapadékmennyiség 48-49 mm körül van, a csapadék zöme az utóbbi évtizedben a klímaváltozás hatására már eső formájában hullott. A havas napok száma – bár nem egyenletesen – de tendenciáját tekintve csökkenést mutat. A változás természetesen igaz a hónap jeles napjaira, így a sokak által áhított fehér karácsonyok is mind ritkábban fordulnak elő.

Vajon mikor szánkózhatunk újra karácsonykor? Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

19 évet kellett visszautazni az időben, hogy igazi fehér karácsonyra bukkanjon

- Feljegyzéseim közt egészen 2001-ig kellett visszamennem, hogy „igazi” fehér karácsonyról találjak adatokat. 2001 decembere egyébként az átlagosnál hidegebb volt és az esővel szemben a havazás volt jellemző az egész hónap során. Így volt ez az ünnepek alatt is – a szentestét is bele értve – a város (és a megye) egész területén. A kialakult hótakaró vastagsága 4-20 cm között változott.

A 2001-es karácsonyi havazás során készült kép Lászlóról
Fotó: Morvai László

Természetesen 2001 után is voltak évek például 2008 vagy 2016 karácsonya mikor hullott hó az ünnepek alatt, illetve az azt megelőző napokról megmaradt, de a jellemzően érkező felmelegedés és eső (nem egyszer ónos eső) szentestére vagy karácsony első, második napjára a város nagy részéről el is tüntette ezt a havat.

Most nézzük meg az adatokat országosan!

Az éghajlati visszatekintésben 1951–2017 között öt városban (Budapest-Pestszentlőrinc, Debrecen repülőtér, Szeged külterület, Pécs Pogány, Szombathely) és Kékestető állomáson vizsgálta meg az OMSZ az év egyik legszebb ünnepén, december 24-én szenteste, illetve a karácsony két napján, 25-én és 26-án volt e havazás, illetve ha volt hótakaró, akkor mekkora volt az észlelt legnagyobb hóvastagság az ünnep alatt.

A havas köntösbe burkolózott Kékestető
Fotó: Komka Péter / MTI

A legnagyobb hó vastagságot 1981 karácsonyán észlelték, akkor a Kékesen 70 cm-t mértek. A többi 5 városban a ’60-as és a ’90-es évtizedben volt a legtöbbször fehér a karácsony. A legtöbb városban 1963-ban volt a legnagyobb hótakaró. Pécsett ekkor fél métert is meghaladó hótakaróba burkolózott a város. Ugyanakkor Budapesten 1969-ben és 1970-ben volt utoljára karácsonykor legalább 20 cm vastag hóréteg.

Sajnos 2010 után a legtöbb évben a karácsony jellemzően hó nélkül telt.

Az 1951–2017 időszakban átlagosan 3-6 évente havazott a bemutatott városokban december 24-26 között mindhárom napon. Kékestetőn havazott a legtöbbször, de 2001 óta csupán 5 karácsony alkalmával esett hó az ország legmagasabb pontján. Ha pontosan ezeken a napokon nem esett a hó, Kékestetőn akkor is szinte minden évben fehér volt a karácsony az ezredforduló első évtizedéig. 2010 után azonban mindössze háromszor (2011, 2012, 2017) fordult elő, hogy a karácsonyi ünnepek alatt havas táj fogadhatta az ide látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!